Webinar: Post-and-beam

Webinar: Post-and-beam

De manier van bouwen die je geen houtskeletbouw meer kunt noemen, terwijl het wel werkt met een constructief skelet van gelamineerde balken, al dan niet in samenspel met CLT. De bouwwijze wordt wel vakwerkbouw of post-and-beam genoemd.
Geert Ravenshorst geeft een introductie op deze bouwwijze, de inzet van het materiaal, de krachten die het kan opvangen en hoe er mee te construeren. Hij werkt als universitair docent aan de TU Delft in Engineering Structures Biobased Materials and Structures.
Niels Castelein gaat in op de constructie van het beroemdste voorbeeld van deze bouwwijze, het regerend hoogste houten gebouw ter wereld, Mjøstårnet in Noorwegen. Is post-and-beam de beste methode om hoge houten gebouwen te realiseren? Castelein is constructief ingenieur bij Sweco Nederland waar hij zich concentreert op houtbouw.
Roderik van der Meulen vertelt over de uitdagingen bij de constructie van het houten skelet van het Entreegebouw van het Koning Willem 1 college. Door toepassing van een post-and-beam constructie werden grote vrij indeelbare ruimten gecreëerd. Van der Meulen ontwierp het gebouw als architect bij Nieuwe Architecten.
De webinars zijn gratis voor abonnees van Het Houtblad, Houtwereld, Bouwwereld, Aannemer, ArchitectuurNL, allemaal uitgaven van Eisma Bouwmedia. Anderen betalen 50 euro per webinar (of 125 euro voor alle drie). Te bestellen via de webshop op deze site (abonnees loggen in op hun eigen site en bestellen daar).
Bron: Het Houtblad