Amsterdam schreef een prijsvraag uit voor circulair renoveren en transformeren, met een prijzenpot van € 150.000. Woningcorporaties werden gevraagd plannen te creëren met schaalbaarheid, grootte en impact om versneld te verduurzamen. De Alliantie, Eigen Haard, Rochdale, Stadgenoot en Woonzorg dienden plannen in, samen met partners uit de markt vormen zij een consortium. Drie plannen krijgen een bedrag van € 40.000 om te gebruiken voor de uitvoering.
Plan voor Molenwijk: garages ombouwen tot woningen en duurzaam gedeeld vervoer organiseren. Ook het ombouwen van de garages zelf gebeurt op een creatieve en democratische manier; bewoners worden bij hun ‘wijk van de toekomst’ betrokken.
Een showcase van een bestaand programma die circulair wordt gemaakt, zoals het werken met bio-based materialen. Met opruimcoaches en het organiseren van lokale vlooienmarkten worden zolders opgeruimd en spullen lokaal hergebruikt.
Hergebruik van kozijnen op twee locaties. Gekeken wordt of het hergebruik van kozijnen en glas beter en duurzamer is dan het gebruikelijke slopen en recyclen. Bewoners kunnen met een QR-code de herkomst van de kozijnen zien.
De begeleiding van de wedstrijd was in handen van C-creators, een stichting die zich inzet voor circulair bouwen in de metropoolregio Amsterdam. Gemeente Amsterdam is de initiatiefnemer en opdrachtgever van dit traject. De geleerde lessen en inzichten worden gedeeld in het kader van circulaire bouw in binnen- en buitenland.
In het kader van delen is vermenigvuldigen publiceert gemeente Amsterdam het juryrapport van de prijsvraag ‘op weg naar een circulaire stad’. Met een uitleg van de uitdagingen, aanpak en de beoordelingen per woningcorporatie. Dit alles naast een voorwoord van de wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling & Duurzaamheid.
Bron: Gemeente Amsterdam