Wooncorporatie DeltaWonen opent proeftuin voor circulair bouwen
11 november 2019Circulair viaduct wint Betonprijs 2019
22 november 2019Circulaire economie ‘prioriteit nummer één’ in nieuwe Europese Green Deal
Circulaire economie ‘prioriteit nummer één’ in nieuwe Europese Green Deal
De circulaire economie wordt ‘prioriteit nummer één’ binnen de aanstaande Europese Green Deal van de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, zo zeggen betrokken ambtenaren.
Het eerste actieplan voor de circulaire economie, onthuld in december 2015, werd een van de belangrijkste succes van de vertrekkende Europese Commissie. Afgesproken werd een verbod op plastic producten voor eenmalig gebruik, zoals bestek en voedselverpakkingen. En ten minste 70% van de verpakkingen moet tegen 2030 worden gerecycled volgens nieuwe regels die vorig jaar zijn afgesproken.
Maar dat was 'slechts het begin', zei Kęstutis Sadauskas tijdens een recent EURACTIV-evenement. Hij werkt voor de Europese Commissie bij het directoraat-generaal Milieu als directeur circulaire economie en groene groei. De Europese Commissie bereidt nu een tweede actieplan voor de circulaire economie voor dat 'vrij snel uitkomt nadat de nieuwe Commissie aantreedt', zei hij.
Wat al duidelijk is, is dat de schaal van het nieuwe plan groter zal worden. Ursula von der Leyen, de aantredende voorzitter van de Commissie, wil dat Europa de CO2-emissies in 2050 tot nul terugbrengt. Volgens EU-bronnen zal het nieuwe actieplan voor de circulaire economie goed zijn voor 'de helft' van de CO2-reductie die volgens de Green Deal nodig zijn.
De klimaatdoelstelling voor 2050 wordt 'het grote hoogtepunt' van de Green Deal en 'het hoofddoel dat al het andere drijft', gaf Sadauskas aan.
Circulaire oplossingen
Volgens de ambtenaar is er met name nog een slag te slaan in zware industrieën, waar circulaire oplossingen kunnen helpen 'honderden miljoenen tonnen' CO2 te verminderen.
Er moet echter nog veel worden gedaan om de economie echt circulair te maken. Het wereldwijde gebruik van grondstoffen zal naar verwachting de komende 40 jaar verdubbelen, aangezien een groeiend aandeel van de Aziatische bevolking een westerse levensstijl aanneemt, legt Sadauskas uit. En veel van die materialen gaan nog steeds verloren.
'We leven nog steeds in een lineaire wereld,' waarschuwde de ambtenaar. Hij vertelt dat slechts 12% van de materialen momenteel hun weg terug vinden naar de economie via recycling en hergebruik.
'Wat we tot nu toe hebben gedaan is alleen een basis leggen', zei de EU-functionaris. 'Maar de echte grote transitie moet nog gebeuren en dit is wat we van plan zijn voor de volgende politieke fase.'
Bron: EURACTIV
Foto: © European Union, 2019