‘Mindshift: we moeten niet alles van ver halen’
29 april 2020
Collage tekenen nieuwe contractvorm circulair bouwen
Circulair bouwen met een nieuwe contractvorm
12 mei 2020

Circulaire nieuwbouw voor Hogeschool Rotterdam

Circulaire nieuwbouw voor Hogeschool Rotterdam

In een tijd waarin het onderwijs vanwege het coronavirus op afstand wordt aangeboden en de gebouwen grotendeels leeg staan, kijkt Hogeschool Rotterdam ook vooruit. Zij bouwt op de locatie Kralingse Zoom een inspirerende en duurzame onderwijsomgeving, waar straks de economen en bedrijfskundigen van de toekomst worden opgeleid. Het door Paul de Ruiter Architects ontworpen duurzame gebouw is energieneutraal, flexibel en circulair. En het kwam tot stand met studenten die in een klankbordgroep meedachten over hun ideale studieomgeving.


Categorie: Nieuws
Door: redactie, 11 mei 2020

Dit artikel verscheen eerder op paulderuiter.nl.

Het nieuwe gebouw van 14.000 m² wordt de thuisbasis van alle economische opleidingen die zijn ondergebracht in de Hogeschool Rotterdam Business School. Het gebouw sluit aan op het bestaande onderwijscomplex dat straks in totaal 35.000 m² groot is en ruimte biedt aan maar liefst 10.000 studenten. Het onderwijscomplex, waarvan Paul de Ruiter Architects in 2018 al een belangrijk onderdeel ontwierp, krijgt met de nieuwbouw onder andere meer studielandschappen en een nieuwe hoofdentree. Door de transparante plint, waar de mediatheek, de incubatorzone met businesslobby en een grand café huizen, wordt dit straks het levendige hart van de campus.

In verbinding met de wereld

In het ontwerp staan openheid en verbinding centraal. Het gebouw valt op door een groot trapsgewijs oplopend glazen atrium met een robuuste houtconstructie aan de noordgevel en de monumentale hoofdentree.

Paul de Ruiter (directeur Paul de Ruiter Architects): 'De houten trappen liggen direct aan de glazen gevel van het atrium en verbinden de verschillende verdiepingen en studiepleinen van het gebouw. De wand van het atrium wordt gevormd door diverse transparante projectruimtes die, net als de trappen, een uitzicht bieden op campus. Omgekeerd geeft de transparante gevel vanaf de campus vrij zicht op de beweging en uiteenlopende activiteiten die zich in het gebouw afspelen. Het transparante karakter van het gebouw haalt de buitenwereld binnen en brengt de binnenwereld naar buiten.'

De wens van de student als basis voor het ideale onderwijsgebouw

Studenten zijn straks de grootste groep gebruikers van het gebouw. Daarom organiseerde Paul de Ruiter Architects een workshop met studenten van de hogeschool, waarin zij hun visie op de ideale onderwijsomgeving konden toelichten. Omdat ze veel tijd op school doorbrengen, bleken de studenten vooral behoefte te hebben aan een gevarieerd aanbod van ruimtes binnen één gebouw; om te studeren in stilte of met anderen maar ook om te ontspannen. Deze wens is terug te vinden in de diversiteit aan flexibele werkplekken en publieke ruimtes die lijken op de publieke plekken in een grote openbare bibliotheek. De ontmoetingsruimtes zijn te typeren als werkcafé of de lobby van een hotel en de plekken voor ontspanning voelen aan als een huiskamer. Er is dus genoeg ruimte voor informele kennisuitwisseling, interactie en ontspanning maar er zijn ook afgeschermde rustige studieplekken om geconcentreerd te kunnen werken.

Een toekomstbestendige basis voor flexibel gebruik

Het onderwijs is veel veranderd de afgelopen twintig jaar, en als er één ding vast staat, is dat het de komende twintig jaar nog veel zal blijven veranderen. Denk aan nieuwe technieken, ontwikkeling in onderwijsconcepten, en de veranderingen in studentenaantallen van studierichtingen. Om hierop in te kunnen spelen heeft Paul de Ruiter Architects het duurzame onderwijsgebouw zo ontworpen dat de verschillende ruimtes van het gebouw flexibel in te delen zijn. Daarnaast sluiten de verdiepingen van de nieuwbouw via loopbruggen aan op alle verdiepingen van de andere gebouwen op de campus. De komende decennia zijn er genoeg mogelijkheden binnen het gebouw om in te spelen op veranderingen in het onderwijs.

Fred Feuerstake (algemeen directeur van Hogeschool Rotterdam Business School): 'We creëren op alle fronten impact met onze studenten in de business om ons heen. We kijken niet van een afstandje naar de wereld om ons heen, maar staan er middenin en jagen veranderingen aan. De nieuwbouw gaat hieraan een enorme boost geven. Hiermee zijn we niet klaar voor de toekomst, maar zijn we de toekomst.'

Duurzaam en gezond

De onderdelen die niet flexibel zijn, zoals de draagconstructie en de gevel, zijn gemaakt van circulaire, robuuste en onderhoudsvrije materialen. Het nieuwe gebouw van Hogeschool Rotterdam wordt ook energieneutraal. De compacte bouwvorm, hoogwaardige isolatie en op bezetting gestuurde installaties verminderen het energieverlies. De nodige energie wordt opgewekt door onder andere zonnecellen op het dak. Ter bevordering van welzijn en gezondheid is veel aandacht besteed aan de aanvoer van verse lucht, een aangename ruimte-akoestiek en goed gemonitorde en geregelde temperatuurcondities. Ook een maximale hoeveelheid daglicht is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Zo kan via het dak van atrium en de glazen gevel daglicht gecontroleerd binnenvallen.

Circulaire sloop

Op 20 april is gestart met het slopen van het oude gebouw en de planning is dat het slopen in oktober 2020 wordt afgerond. Het slopen gebeurt circulair en duurzaam. Er wordt gestreefd naar minimaal 95% hergebruik en hoogwaardige recycling van de vrijkomende materialen.

Het nieuwe gebouw moet in 2023 klaar zijn voor gebruik.

Bron: Paul de Ruiter Architects