
RVB start bouw circulair en biobased rijkskantoor in Assen
10 april 2025
Nieuwe subsidieronde EKOO opent op 6 mei 2025
16 april 2025Dashboard online met eerste meting Monitor Nationale Aanpak Biobased Bouwen

Dashboard online met eerste meting Monitor Nationale Aanpak Biobased Bouwen
Hoe groot is het aandeel biobased bouwmaterialen in de woningbouw in Nederland? Op 14 april zijn de eerste cijfers gepubliceerd van de Monitor Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB). De cijfers in het dashboard geven een eerste indruk van de teelt, verwerking en toepassing van biobased materialen in woningnieuwbouw in het laatste kwartaal van 2024.
Sinds de lancering van de NABB wordt volop ingezet op biobased bouwen.Tegelijkertijd hebben we nog weinig zicht op in hoeveel nieuwe woningen daadwerkelijk biobased materialen worden toegepast. De monitor geeft daar antwoord op met deze eerste onafhankelijke, cijfermatige meting.
Vezelteelten
Het stimuleren van het gebruik van biobased bouwmaterialen begint aan het begin van de keten. Agrariërs kijken steeds vaker naar verschillende vezelgewassen om hun bedrijfsvoering mee uit te bereiden. De vezelgewassoorten die zijn opgenomen in de monitor zijn vezelhennep, vezelvlas en miscanthus (olifantsgras). Daarnaast wordt ook het gebruik van stro gemonitord.
De biobased bouwmaterialenindustrie
De verwerkers van biobased materialen werken hard aan het opschalen van hun productiecapaciteit. De Nederlandse bedrijven produceren hun biobased producten nog voornamelijk in het buitenland. Desondanks kijken ze met veel interesse naar de mogelijkheden om hun productie ook in Nederland te vestigen en onderdeel te worden van de Nederlandse ketens van geteelde, geproduceerde én toegepaste biobased bouwmaterialen.
‘De 30-30-30 ambitie’
Met de NABB wordt de toepassing van biobased bouwmaterialen gestimuleerd. De ambitie is om in 2030 minstens 30 procent van de nieuwbouwwoningen met minimaal 30 procent biobased materialen te realiseren. Hetzelfde percentage geldt als doelstelling voor de gebruikte materialen voor utiliteitsbouw en voor isolatiemaatregelen bij renovatie. Kortweg heet dit ‘de 30-30-30 ambitie’.
De eerste cijfers in het dashboard gaan over de toepassing van bouwmaterialen in nieuwbouwwoningen die in het vierde kwartaal van 2024 zijn opgeleverd. De monitor geeft weer wat het percentage nieuwbouwwoningen is dat voor minimaal 30 procent van de massa bestaat uit biobased materiaal.
Eerste onafhankelijke meting voor nieuwbouwwoningen
Marktonderzoeksbureau Buildsight heeft de meting en de berekening verzorgd. De meting is gebaseerd op informatie die de bouwplaatsenquêteurs van Buildsight noteren tijdens hun dagelijkse bouwplaatsbezoeken. “In ons veldwerk kijken we rond in het hele land. We nemen daarbij alle woningtypen mee: vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen, appartementen en rijtjeswoningen”, vertelt Michel van Eekert, directeur van Buildsight. 'Voor het vierde kwartaal van 2024 hebben we 5.569 woningen bekeken, verspreid over meer dan 250 projecten, en daarvan het materiaalgebruik geregistreerd.'
Vanuit deze steekproef heeft Buildsight berekend welk deel van de woningen is gebouwd met minimaal 30 procent biobased bouwmaterialen uitgedrukt in massa. 'In zo’n korte periode van één kwartaal kunnen seizoensinvloeden zitten of uitschieters als gevolg van grote projecten, daarom is dit een voorlopige meting. Later dit jaar, als we cijfers van alle kwartalen van 2024 hebben verwerkt, zijn die geneutraliseerd. Dan kun je conclusies trekken over het totaal toegepaste aandeel biobased in een jaar. Naarmate de monitor langer loopt, wordt de trend zichtbaar.'
Uitbreiding monitor met utiliteitsbouw en renovatie
Woningbouw is het eerste segment dat in de monitor is verwerkt. Later wordt de monitor uitgebreid met utiliteitsbouw en met de renovatiemarkt.
Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB)
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de monitor van de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (2023) uit in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). De monitor kijkt naar de opschaling van biobased bouwmaterialen over de gehele keten: landbouw, industrie en de toepassing van biobased materialen in de bouw. Dataverzameling vanuit RVO wordt aangevuld met de metingen van Buildsight voor de toepassing van biobased bouwmaterialen binnen de burgerlijke en utiliteitsbouw.