Sneller beginnen met bouwen kan met stikstofvrije woningbouw
27 november 2020Concrete projecten gezocht voor toepassen leidraden 2.0 van Platform CB’23
8 december 2020De belangrijkste lessen van de circulaire renovatie van C-Bèta op Schiphol Trade Park
De belangrijkste lessen van de circulaire renovatie van C-Bèta op Schiphol Trade Park
Gebiedsontwikkelaar SADC, DOOR architecten en aannemer Heembouw hebben onlangs de circulaire renovatie van de loods C-Bèta op business park Schiphol Trade Park in Hoofddorp afgerond. Het ambitieuze project stuitte op veel uitdagingen voor elk van de drie partijen. Gezamenlijk hebben zij hun Lessons Learned op een rijtje gezet. Circulair bouwen is de toekomst, waarbij kennis delen met andere ‘pioniers’ en elkaar vertrouwen een voorwaarde is om tot mooie resultaten te komen.
De verbouwde loods van 1.000 m2 is de meest recente toevoeging aan de ontwikkeling C-Bèta. Startups en scale-ups kunnen er units en flexplekken huren om in een circulaire community te werken en experimenteren.
Isaac Roeterink, projectmanager bij SADC: 'De circulaire renovatie van de loods is voor ons een showcase waarmee we anderen willen inspireren en de circulaire transitie willen aanjagen. Tegelijkertijd is de renovatie voor ons allemaal - opdrachtgever, architect, aannemer en ook leveranciers – een leerzame, maar bij aanvang onvoorspelbare en avontuurlijke reis geweest.'
Martijn Icke, Jan Altorf en Bianca Woutersen van Heembouw, en Erik Brusse van DOOR Architecten evalueerden met SADC het proces. Op de website van SADC staat het volledige artikel van de evaluatie met als conclusie de tien belangrijkste lessen die partijen hebben getrokken.
De belangrijkste lessen van de circulaire renovatie
- Zorg dat het ontwerpproces interactief is en zowel de opdrachtgever als de architect en de aannemer in alle stappen meegenomen wordt. Zo kan doorlopend optimaal bijgestuurd worden.
- Het moment waarop architect dan wel aannemer instappen kan per project verschillen. Wie sturend wordt, is ook een vraag, maar af en toe uit de eigen rol stappen kan geen kwaad.
- Accepteer dat het ontwerp tussentijds kan wijzigen. Zet vooraf wel de demarcatielijnen uit om het tempo er in te houden: welke onderdelen mogen nog wijzigen en welke niet.
- Leg als opdrachtgever en architect in een vroeg stadium vast welke materialen beschikbaar zijn tegen welke kosten. Besef ook dat veel circulaire producten nog niet bestaan. Hoe lang blijf je dan shoppen voor deze materialen?
- Veel zaken passen nog niet in het (eerste) ontwerp van de architect. Laat ruimte voor vrijuit denken; innovatie vindt ook op de werkvloer plaats.
- Zoek meedenkende partners die de waarde van de innovatie inzien en daarvoor een extra stapje willen zetten en willen meebewegen: de leverancier van materialen, de leverancier van de trappen, balken en plaatmateriaal, de gemeente die gaat over de vergunningen.
- Denk niet alleen na over het vinden van herbruikbare materialen, maar ook over de opslag daarvan.
- Neem zaken als hoeveelheid afval mee in de businesscase. Blijf de vraag hoeveel afval vrij zal komen voortdurend stellen en spreek eventueel een model af dat als leidraad kan dienen ‘aan de hand hiervan gaan we keuzes maken’.
- Garantie op ‘tweedehands’ materialen en installaties is een punt van aandacht.
- Het oog wil ook wat; in de beleving van ‘duurzaamheid’ is nog winst te behalen. Maak duurzaamheid zichtbaar.
Dit artikel verscheen eerder op Bouwwereld, gebaseerd op een persbericht van SADC.