Digitaal inspiratieboek natuurvezelcomposiet
8 februari 2023
Nationaal Programma Circulaire Economie 2023-2030
10 februari 2023
Digitaal inspiratieboek natuurvezelcomposiet
8 februari 2023
Nationaal Programma Circulaire Economie 2023-2030
10 februari 2023
De circulair bouwen podcast – #11 Circulariteit in de waterbouw: hier maak je impact
Circulair Bouwen Podcast #7 - Demontabele klinkers

De circulair bouwen podcast - #11 Circulariteit in de waterbouw: hier maak je impact

In De Circulair Bouwen Podcast van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie onderzoeken we hoe circulair bouwen kan bijdragen aan de grote opgaven in de bouwsector. Aflevering #11: de waterbouw.


Categorie: Nieuws
Door: redactie, 9 februari 2023

Een groot deel van Nederland ligt onder zeeniveau. Door klimaatverandering wordt de taak van de waterschappen om Nederland leefbaar te houden steeds ingewikkelder. Des te belangrijker voor de waterschappen om in 2035 klimaatneutraal zijn. Circulariteit in de waterschappen zit hem onder andere in materiaalgebruik: de waterschappen gebruiken veel primair materiaal en dat heeft een grote impact. Daarnaast heeft de waterbouw de neiging om steeds alles nieuw te bouwen. Hoe doorbreken we dit?

Vincent Gruis en Karlijn Mol bespreken de mogelijkheden, uitdagingen en ontwikkelingen. Ook transitieteamlid Henkjan van Meer schuift aan. Hij is bij de Unie van Waterschappen verantwoordelijk voor hoe de waterschappen opdrachten naar de markt brengen. Verder gaan we op bezoek bij een circulaire rioolwaterzuiveringsinstallatie in Terwolde. Deze zuivering wordt op dit moment gerenoveerd volgens nieuwe technieken, waarbij veel aandacht is voor circulariteit en duurzaamheid. Jörgen Verschoor, Adviseur Circulaire Economie bij de Waterschap Vallei en Veluwe, vertelt ons hier meer over. En Jan Willem van de Groep serveert zijn dwarse mening in de column.

Presentatie: Ewout de Bruijn.