aluminiumprijs en staalprijs
Explosieve stijging aluminium- en staalprijs, gevelbranche luidt de noodklok
14 december 2021
isolatiewol biobased
WUR-project: biobased bouwmaterialen in de NMD opnemen
21 december 2021
aluminiumprijs en staalprijs
Explosieve stijging aluminium- en staalprijs, gevelbranche luidt de noodklok
14 december 2021
isolatiewol biobased
WUR-project: biobased bouwmaterialen in de NMD opnemen
21 december 2021
De circulair bouwen podcast – #5: Aantrekkelijk wonen in Breda ?!?
Circulair Bouwen Podcast #4 - Bouwen in gemeenschap van goederen

De circulair bouwen podcast - #5: Aantrekkelijk wonen in Breda?!?

Hoe voorkomen we een CO2-lockdown? Het recent verschenen rapport Carbon-based Design doet verschillende aanbevelingen voor hoe de bouw slimmere keuzes kan maken om de materiaalgebonden uitstoot te verminderen. In de circulair bouwen podcast van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie bespreken we onder andere dit rapport. Aflevering #5: Aantrekkelijk wonen in Breda?!?


Categorie: Nieuws
Door: redactie, 17 december 2021

In de vijfde aflevering van de Circulair Bouwen Podcast gaan we dieper in op de impact van de bouw op CO2-uitstoot, en wat we daaraan kunnen doen in de ontwerpfase. Er moet veel gebouwd worden de komende jaren: alleen al aan woningen 1 miljoen stuks tot 2030. Maar als we door blijven bouwen op de manier hoe we het nu doen, dan kunnen we over 7 jaar helemaal geen CO2 meer uitstoten - als we tenminste binnen de klimaatdoelstelling willen blijven van maximaal 1,5 graad opwarming in 2050. Er moet dus iets veranderen in de werkwijze van de bouw. Het recent verschenen rapport Carbon-Based Design doet verschillende aanbevelingen voor hoe de bouw slimmere keuzes kan maken om de materiaalgebonden uitstoot te verminderen, bijvoorbeeld door opslag van CO2.

Ed Nijpels neemt het rapport in ontvangst en vaste gasten Marjet Rutten en Vincent Gruis gaan dieper in op milieu-impact van bouwen en de aanbevelingen uit het rapport. Ook gaan we langs bij Fairm in Delft, waar schimmels worden gekweekt om er isolatiemateriaal van te maken. Dirk van den Reek van Ballast Nedam wikt en weegt: gaat hij dit biobased materiaal toepassen in het prestigieuze project Horizons? En we spreken Martin Sobota, auteur van het rapport en medeoprichter van CityFörster, een samenwerkingsverband van ingenieurs en architecten. Welke kansen ziet hij bij ontwerp om de klimaatdoelstellingen te halen? Dwarsdenker Jan Willem van de Groep geeft zijn mening in de column.

Presentatie, redactie en productie: Ewout de Bruijn en Maarten Hagg, Leene Communicatie b.v.

De circulair bouwen podcast is te vinden in je favoriete podcastapp of via circulairebouweconomie.nl/podcast.