Landstede MBO wint de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge 2023
16 juni 2023‘Trends in de houtbouwtransitie’
21 juni 2023De impact van Europees beleid op onze circulaire toekomst
De impact van Europees beleid op onze circulaire toekomst
Beleid en regelgeving die ons werk aangaan komen voor een groot deel op Europees of internationaal niveau tot stand. Het beïnvloedt de wijze waarop wij in Nederland onze circulaire ambities kunnen vormgeven. Denk aan de Nederlandse MKI, data strategieën, productinformatie, afvalregelgeving, enz.. Het is daarom essentieel dat EU-beleid aansluit bij onze werkwijze, kennis en doelen. Rijkswaterstaat heeft de EU beleidsstudie geactualiseerd: EU beleid op het gebied van circulair bouwen.
In 2020 bracht Rijkswaterstaat al het Europese beleid op het gebied van circulaire economie voor infrastructuur (SGS Intron, 2020) in kaart. De bouwsector speelt een belangrijke rol in het Europese 'Circular Economy Action Plan' onder de 'EU Green Deal'. Infrastructuur wordt daarin echter niet expliciet genoemd en is daarom sterk onderbelicht in het huidige EU CE-beleid. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan het opbouwen van een internationaal netwerk om de infrasector onder de aandacht te brengen.
Inmiddels is een deel van het Europese beleid veranderd of uitgebreid, met name in de ‘Fit for 55’-strategie. Om voorbereid te zijn op de volgende Europese wetgevingsperiode na 2024, heeft RWS de EU beleidsstudie geactualiseerd: EU beleid op het gebied van circulair bouwen (SGS Intron, 2023). Dit keer komen zowel het infrastructuur- als het gebouwenbeleid aan bod, om zo andere bouwpartijen te betrekken bij belangrijke EU-beleidsontwikkelingen. Naast beleid is immers samenwerking van groot belang omdat het kansen biedt voor kennisontwikkeling en internationale afstemming. De actualisatie licht de laatste Europese ontwikkelingen toe en signaleert kansen en mogelijke acties in het internationale speelveld.
Lees The EU playing field of Circular Construction hieronder.