De circulair bouwen podcast – #3: Een toiletpot van 200 jaar
28 oktober 2021Onderzoek brengt milieu-impact en materiaalgebonden emissies in woningbouw in kaart
1 november 2021Negen houten gebouwen genomineerd voor Nationale Houtbouwprijs
Negen houten gebouwen genomineerd voor Nationale Houtbouwprijs
De negen genomineerde projecten voor de Nationale Houtbouwprijs 2021 zijn bekend. Op de website staan prachtige foto’s en een video van alle genomineerde projecten. Laat je inspireren door al het moois dat in Nederland al in hout gebouwd is! Bekijk de projecten en breng uw stem uit!
Update november:
Bekijk hier de negen nominaties en breng uw stem uit! Op de Houtdag 24 november worden de winnaars bekend gemaakt en de prijzen uitgereikt.
De vijftig beste en mooiste houten bouwwerken die de afgelopen twee jaar in Nederland gerealiseerd zijn, zijn gepubliceerd op de longlist van de Nationale Houtbouwprijs 2021. Een deskundige jury koos ze uit. De gebouwen variëren van kleine starterswoningen tot een forse flat en kantoorgebouwen.
Opvallend aan de selectie van de jury, die koos uit projecten die voornamelijk door architecten werden ingezonden, is de verscheidenheid van gebouwtypen. Een duidelijke trend is de opkomst van houtbouw door particulieren die zelf hun huis bouwen in binnenstedelijk gebied. In tegenstelling tot de vrijstaande villa’s in bosrijke omgevingen en de vakantiewoningen die compleet ‘onder architectuur’ gerealiseerd worden, hebben deze opdrachtgevers te maken met smalle bouwkavels en buren die voor andere bouwmaterialen kiezen. In alle gevallen maken de opdrachtgevers een heel bewuste keuze voor houtbouw. Wonen in houten huizen wordt als comfortabeler ervaren en daarnaast is hout een biobased bouwmateriaal: het groeit weer terug en neemt bij die groei CO2 op uit de lucht, die in het hout blijft opgeslagen.
Die duurzaamheidsaspecten spelen ook een belangrijke rol bij verschillende corporaties. Ook zij beginnen met hout te bouwen. De eerste projecten daarvan zijn nu gerealiseerd en enkele hebben de longlist gehaald. Deze projecten laten zien dat ook in de sociale woningbouw, waar de kostenfactor van belang is, houtbouw goed mogelijk is. Datzelfde geldt voor de kantoorgebouwen in en schoolgebouwen op de longlist.
Technologische doorbraak
Er is een belangrijke oorzaak voor de hernieuwde aandacht voor houtbouw aan te wijzen. Naast de door iedereen gevoelde opgave om minder CO2 en stikstof uit te stoten (de gebouwde omgeving is een grote netto uitstoter van CO2), is er ook sprake van een technologische doorbraak. Bijna alle gebouwen op de shortlist zijn gemaakt van glulam (Glue Laminated Timber): dat zijn balken en kolommen van in de lengterichting aan elkaar verlijmde planken van naaldhout, gecombineerd met CLT (Cross Laminated Timber, kruislaaghout). Dit is plaatmateriaal van haaks op elkaar verlijmde planken van naaldhout die in stijf- en stevigheid vergelijkbaar zijn met beton. Met deze materialen hebben architecten, opdrachtgevers en bouwbedrijven, naast het meer traditionele HSB (houtskeletbouw), nieuwe mogelijkheden om nieuwe en bijzondere vormen en oplossingen te vinden.
De Nationale Houtbouwprijs is een initiatief van Het Houtblad, een onafhankelijk tijdschrift over bouwen met hout, uitgegeven door Eisma Bouwmedia. De prijs wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd. De inzendingen zijn geordend in drie categorieën: Zakelijke houtbouw, Particuliere houtbouw en Seriematige houtbouw. De vakjury koos uit de inzendingen de longlist, die nu online staat.
De jury publiceert half oktober de shortlist met genomineerden. Het publiek kan dan stemmen en zo de winnaar van de Publieksprijs bepalen. Op 24 november worden alle winnaars bekend gemaakt op de Houtdag, in Musis, Arnhem. De jury bestaat uit: Jan-Maurits Schouten (voorzitter, Het Houtblad), Irma Thijssen (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), Boris Zeisser (architect), Pablo van der Lugt (houtpromotor), Wim de Groot (onderzoeker/docent SHR en TU Eindhoven) en Eric D. de Munck (Centrum Hout).
Bron: Houtwereld