Handboek ‘Woningbouw in hout’ helpt corporaties met duurzaam en biobased bouwen
27 februari 2024Circular Buildings Coalition selecteert 10 ‘Blue print’-projecten voor WCEF2024
6 maart 2024Factsheet biedt inzicht in detaillering en onderhoud van houten bruggen
Factsheet biedt inzicht in detaillering en onderhoud van houten bruggen
Om meer inzicht te geven in de technische aspecten van het onderhoud en de detaillering van houten bruggen is een factsheet gemaakt.
Het gebruik van hout in de grond-, weg- en waterbouw (GWW) is één van de sporen voor het halen van de doelen voor Klimaatneutrale en Circulaire Infrastructuur (KCI). Hout is een hernieuwbare grondstof die goed past in een circulaire toepassing. Ook voor bruggen liggen er kansen in de toepassing van hout. Maar houten bruggen zijn nog niet vanzelfsprekend. Dit hangt samen met een gebrek aan kennis over het materiaal en twijfels over de levensduur en het onderhoud van houten bruggen.
In de factsheet wordt ingegaan op het milieuvoordeel van houten bruggen, de detaillering om aantasting door schimmels te voorkomen en op het onderhoud. De Pieter Smitbrug in Oldambt en de houten verkeersbruggen de Krúsrak en de Dúvelsrak in Sneek zij als casestudies gepresenteerd, met uitleg over het ontwerp, de detaillering en het onderhoud.
Zo is de Pieter Smitbrug - met circa 800 m de langste houten wandel en fietsbrug van Europa! - gemaakt van Azobé met betonnen liggers en een aluminium brugleuning. In eerste instantie werd een levensduur van 100 jaar geëist. Dit vormde een belemmering voor toepassing van hout. Deze eis is losgelaten en vervangen door een levensduureis van 80 jaar voor de hoofddraagconstructie. Dit was voor het houten ontwerp wel te onderbouwen.
Meer over de detaillering en onderhoud van deze en andere houten bruggen lees je in de factsheet!
Download de factsheet hieronder! ⬇️