Eerste ketenproject voor hergebruik staal in bouw
31 juli 2023De circulair bouwen podcast – #14: Bouwvergunningen bij gebruikte materialen: hoe bepaal je de kwaliteit?
4 september 2023Het transitieteam adviseert over normering bij hergebruik van materialen
Het transitieteam adviseert over normering bij hergebruik van materialen
Circulair bouwen draait om het hergebruik van materialen en producten. Maar hoe weet de gebruiker of de hergebruikte materialen van de juiste kwaliteit zijn en voldoen aan wet- en regelgeving? Daarvoor zijn normen nodig en een manier om de naleving daarvan te borgen.
Daarbij gaat het niet alleen om normen en eisen op het gebied van milieu en energiebesparing, maar ook bijvoorbeeld om constructieve veiligheid, gezondheid en brandveiligheid.
Om zekerheid over de kwaliteit te krijgen, is er een systeem nodig dat waarborgt dat een secundair materiaal voldoet aan de minimum wettelijke bouwvoorschriften
Het Transitieteam Circulaire Bouw Economie adviseert de Rijksoverheid daarom drie maatregelen te nemen:
1. Ontwikkel een kwaliteitsbeoordeling per materiaal/productcategorie uit de bestaande voorraad naar het voorbeeld van de NTA 8713 Hergebruik van constructiestaal.
Daarvoor is het belangrijk om eerst te weten voor welke materialen en productgroepen specifieke richtlijnen nodig zijn.
Leg voor verschillende materiaal/productcategorieën standaardprocedures en testmethodes in normen of richtlijnen vast waarmee de kwaliteit van secundair materiaal getoetst kan worden.
2. Onderzoek de mogelijkheid van het institutionaliseren van kwaliteitsborging van secundaire materialen.
Hoe wordt het ook het toetsingsproces geborgd en gevalideerd? Aan welke eisen moet bijvoorbeeld de beoordelaar voldoen? Is er een overkoepelend instituut nodig?
3. Loop bestaande regelgeving na en scherp deze waar mogelijk aan om (hoogwaardig) hergebruik te stimuleren met als doel om de milieuprestatie te verbeteren.
Het verlagen en uitbreiden van de milieuprestatie-eis zal niet vanzelf leiden tot meer hoogwaardig hergebruik. Uit onderzoeken blijkt dat er mogelijk extra prikkels nodig zijn om toepassing van secundaire materialen te bevorderen.
Gelijkwaardigheidsbepaling
Het advies is het vervolg op het rapport Onderzoek gelijkwaardigheidsbepaling. Daarin wordt aangegeven dat de toepassing van de zogeheten gelijkwaardigheidsbepaling uit het Bouwbesluit mogelijk is voor het hoogwaardig toepassen van secundaire materialen. Én hoe bij gebruikmaking van deze bepaling aangetoond kan worden dat hergebruikte materialen voldoen aan de wettelijke eisen. Ook wordt een verkenning gedaan naar het inzetten van een instituut dat kwaliteits- en gelijkwaardigheidsverklaringen kan afgeven.
Download hieronder het advies en het rapport. Ook beschikbaar is een beknopte leaflet over het Onderzoek gelijkwaardigheidsbepaling.