CFP Green Buildings lanceert meetpunt en benchmark voor circulaire gebouwen
17 juni 2019
Circulaire Economie
‘De Nationale Milieudatabase is een onmisbare schakel in de ontwikkeling van het circulaire bouwen’
21 juni 2019

Hoe hout het materiaal van de toekomst kan worden

Hoe hout het materiaal van de toekomst kan worden

De hoogste houten woontoren van Nederland verschijnt in 2021 langs de Amstel in Amsterdam. Het gebouw van 73 meter hoog heet ‘Haut’ en maakt onderdeel uit van ‘de voorhoede van een duurzame houtrevolutie die zich de komende jaren moet voltrekken,’ aldus de Volkskrant.


Categorie: Nieuws
Door: redactie, 18 juni 2019

Volgens projectontwikkelaar Thijs Croon van Lingotto is bouwen met hout veel duurzamer dan bouwen met beton. De insteek was dan ook om Haut volledig met hout te bouwen. ‘Helaas bleek dat vanwege de vorm van het gebouw in combinatie met de Amsterdamse ondergrond niet te doen’, zegt Croon in het artikel. ‘Onze berekeningen lieten zien dat we staal nodig hadden voor extra stevigheid.’ Daarom is uiteindelijk besloten een kern van beton te bouwen met daaromheen houten wanden en vloeren.

Volgens de pioniers van de duurzame houtrevolutie worden in de toekomst niet alleen gebouwen van hout gemaakt, maar wordt het materiaal ook toegepast in de fabricage of in de chemie. ‘Van houten auto’s en machineonderdelen tot hout als bron van nieuwe plastics, lijmen en verpakkingsmaterialen.’

Lees hier het volledige artikel van de Volkskrant.