Circulair isolatieschuim genomineerd voor EZK Energy Award
23 december 2020Meer circulaire economie en duurzaam bouwen op Milieulijst 2021
28 december 2020Impuls voor circulair en conceptueel bouwen met City Deal
Impuls voor circulair en conceptueel bouwen met City Deal
Om de woningbouwopgave snel en met een zo klein mogelijke milieu-impact te realiseren, gaan gemeenten, provincies, Rijk, bedrijfsleven en kennisinstellingen samenwerken in de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen. Ze hebben als doel om uiterlijk in 2023 alle projecten zo circulair mogelijk uit te vragen zodat in 2030 circulair bouwen de standaard is. Tot 1 maart 2021 is er nog ruimte voor andere partijen om zich aan te sluiten.
De City Deal Circulair en Conceptueel bouwen bevindt zich op het snijvlak van twee grote maatschappelijke thema’s: de woningbouwopgave en de transitie naar circulair bouwen. Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050, waarbij in 2030 ons primaire grondstofgebruik al met de helft is afgenomen. Bovendien dient de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent te zijn gedaald ten opzichte van 1990. Tegelijkertijd kent ons land een enorme bouwopgave: de komende jaren moet een miljoen woningen gerealiseerd worden om aan de vraag naar woonruimte te kunnen voldoen.
De City Deal pakt deze twee opgaven in samenhang op. Door slim circulair en conceptueel bouwen is duurzaamheidswinst te behalen, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van het bouwtempo of de betaalbaarheid van woningen. Sterker nog, het bouwtempo kan omhooggaan terwijl de klimaatambities versneld gehaald worden. Een aantal steden, provincies, private partijen en kennisinstellingen slaat daarom samen met het Rijk de komende drie jaar de handen ineen om de gezamenlijke ambities kracht bij te zetten in de City Deal Circulair en Conceptueel bouwen.
Meer informatie over de City Deal in onderstaande video of deze website.