Duurzame renovatie Fenixloods met hulp van Regeling groenprojecten
7 februari 2020
Bekijk het nieuwe Inspiratieboek Circulaire producten en diensten
7 februari 2020

Kansen en barrières van circulaire verdienmodellen in de bouw

gebouw

Kansen en barrières van circulaire verdienmodellen in de bouw

Welke rol spelen lease, huur en pay-per-use in de transitie naar een circulaire bouweconomie? Wat zijn de kansen, en wat zijn de uitdagingen? Welk verdienmodel past het beste bij de verschillende bouwlagen? Robbin Smeets, oud-stagiair van Copper8, onderzocht de toepasbaarheid van circulaire verdienmodellen in de bouw.


Categorie: Nieuws
Door: redactie, 7 februari 2020

Om de transitie naar een circulaire bouweconomie te versnellen kwamen de afgelopen jaar steeds meer circulaire verdienmodellen zoals lease, huur en pay-per-use. Denk aan het Pay-per-lux concept van Signify, of Alkondor die een gevel in leaseconstructie aanbiedt.

Deze circulaire verdienmodellen geven invulling aan ‘verlengde producentenverantwoordelijkheid’ ofwel ‘Extended Producer Responsibility’ (EPR). Zowel de Europese Commissie als de Rijsoverheid benadrukken het belang van ERP als beleidsmaatregel in de transitie naar de circulaire economie.

Copper8 deed in 2018-2019 uitvoerig onderzoek circulaire verdienmodellen, wat leidde tot een publicatie over de kansen voor ondernemers en een publicatie over de uitdagingen voor beleidsmakers. Ook onderzocht Copper8 de bouwsector met betrekking tot de circulaire verdienmodellen. Robbin Smeets verdiepte zich voor zijn afstudeeronderzoek bijna een jaar in deze materie. Zijn scriptie is samengevat in de white paper ‘Circulaire Verdienmodellen in de bouw; op zoek naar de kansen en barrières’.

Het paper is hier te downloaden.