Circulaire ondernemers krijgen hulp om door te breken
8 mei 2019Tata Steel neemt nieuwe, circulaire opslaghal in gebruik
13 mei 2019Krimp als aanjager van circulaire economie in Kerkrade
Krimp als aanjager van circulaire economie in Kerkrade
In Bleijerheide in Kerkrade is begonnen met de bouw van circulaire woningen met materialen die uit een nabijgelegen flatgebouw zijn ‘gehapt.’ In Parkstad wordt krimp aangegrepen als aanjager van de circulaire economie. Het project ‘Superlocal’ is om meerdere redenen een voorbeeld voor heel Nederland, stelt expert circulaire economie Bas van de Griendt.
In Bleijerheide (Kerkrade-Oost) stonden tot kortgeleden vier hoogbouwflats uit de jaren ’60, een periode met hoge woningnood. De hoogbouwflats in Bleijerheide voldoen echter niet meer aan de wensen en eisen van deze tijd. Bovendien liggen ze in een krimpgebied. Het was voor woningcorporatie HEEMwonen en de gemeente Kerkrade aanleiding voor een grootschalige herstructurering. In 2012 is één van de vier flats gesloopt, twee zullen nog volgen. Het gebied wordt met nieuwe circulaire flats en grondgebonden woningen ingericht, gebouwd van oude flatmaterialen.
Op donderdag 9 mei zijn twee volledige appartementen, die per stuk zo’n 100 duizend kilo wegen, uit de flat aan de Jonkerbergstraat gehesen. De klus is uitgevoerd met behulp van een grote kraan. De uitgehesen appartementen vormen de basis voor drie circulaire testwoningen. Het doel van deze woningen is achterhalen of er woningen kunnen worden gebouwd van ten minste 90 procent uit het projectgebied afkomstige hergebruikte materialen. Op deze manier moeten in het gebied ongeveer vijftien grondgebonden sociale huurwoningen, twintig vrije sectorwoningen en één (gedeeltelijk) nieuwe flat met 113 woningen worden gebouwd.
De rest van het artikel, geschreven door Kasper Baggerman, is te lezen op Stadszaken.nl. Hier vertelt expert circulaire economie Bas van de Griendt wat de rest van Nederland van dit project kan leren.
Bron: Stadszaken