Milieuprestatie voor gebouwen aangescherpt per 1 juli 2021
12 maart 2021Dura Vermeer start circulaire bouwhub ‘Dura Vermeer Urban Miner’
17 maart 2021Nationale bruggenbank brengt hergebruik in stroomversnelling
Nationale bruggenbank brengt hergebruik in stroomversnelling
Tijdens de Bruggendag op 11 maart 2021 is de Nationale Bruggenbank gelanceerd. Dit is een onafhankelijk platform dat het aanbod van vrijkomende bruggen toont en kennis deelt. Op de site Nationalebruggenbank.nl is de Handreiking Hergebruik Bruggen te vinden.
Bruggen of onderdelen ervan kunnen een tweede leven krijgen op een nieuwe locatie. Maar dan moeten bruggenbeheerders wel weten welke bruggen precies beschikbaar zijn. Hierin voorziet de Nationale Bruggenbank, een initiatief van AmRoR. Hierin werken de gemeentes Amsterdam en Rotterdam en Rijkswaterstaat samen.
Barbara van Offenbeek, senior adviseur circulariteit bij Rijkswaterstaar gaf tijdens de Bruggendag het officiële startschot voor de Nationale Bruggenbank. Dat deed zij door virtueel de Handreiking Hergebruik Bruggen te overhandigen aan Fred Westenberg, voorzitter van de Nederlandse Bruggenstichting. Deze stichting neemt het beheer van de Nationale Bruggenbank op zich. Van Offenbeek zei daar zeer blij mee te zijn. “Zij hebben jarenlang ervaring in bruggen en een database, waarin ze allemaal zijn gecatalogiseerd.” Westenberg vertelde dat het initiatief naadloos aansluit bij de missie van de Nederlandse Bruggenstichting. Zij willen een platform zijn dat kennis over bruggen wil vastleggen en uitdragen. Ook willen ze vernieuwende initiatieven op het gebied van duurzaamheid en circulariteit stimuleren en ondersteunen.
Twee bruggenbanken
De nationale Bruggenbank moet overigens niet worden verward met de Bruggenbank van Royal HaskoningDHV. Dit platform bestaat al decennia en poogt overheden, marktpartijen en particulieren te helpen bij hergebruik van bruggen. Ook hier is aanbod te vinden, hoewel de bruggen kleiner zijn dan die op de Nationale Bruggenbank. Jan Brouwer van de Bruggenbank van Royal HaskoningDHV kwam tijdens de Bruggendag ook even aan het woord. Duidelijk werd dat beide bruggenbanken hetzelfde doel dienen: het moet vanzelfsprekend worden om bruggen te gaan demonteren en hergebruiken. Brouwer: 'Voorlopig is het nog niet zover. Daarom is het belangrijk om onze ervaringen met elkaar te delen.'
Oproep
Van Offenbeek deed een oproep aan overheden om al hun vrijkomende bruggen op de Nationale Bruggenbank te plaatsen. 'Zo zien andere gemeenten en provincies dat er ergens een brug beschikbaar is.' Zij sprak de hoop uit dat de deelnemers aan de Bruggendag zich geïnspireerd voelen om bruggen te gaan hergebruiken. 'Het is niet eenvoudig, maar op het moment dat het het lukt, draag je gigantisch bij aan klimaatdoelstellingen. Je bespaart enorme hoeveelheden grondstoffen en de daarmee gepaard gaande CO2-impact. Het is ook gewoon zonde om bruggen niet een tweede leven te geven, want ze zijn zo verschrikkelijk mooi.'