Download de factsheet ‘Praktische toepassing van de gelijkwaardigheidsbepaling’
31 mei 2023Oproep minister De Jonge: samen sneller en duurzamer bouwen
14 juni 2023Nieuwe film over hoge houtbouw in Amsterdam
Nieuwe film over hoge houtbouw in Amsterdam
Op het Centrum Eiland van IJburg in Amsterdam worden mooie hoogbouw projecten in hout gebouwd. Zoals woongebouw De Warren. Boris Zeisser, de architect, vertelt in de film waarom is gekozen voor hout in dit project en in andere houtbouwprojecten in onze hoofdstad, en welke ontwikkelingen hij ziet in hoge houtbouw. Met De Warren won hij onlangs de Amsterdamse Architectuurprijs, de Gouden AAP.
De Warren is het eerste zelfbouwproject wooncoöperatieproject van Amsterdam, met 36 huurappartementen en 800 vierkante meter aan collectieve voorzieningen. Hoge houtbouw dus, en ook nog sociaal en betaalbaar. Boris Zeisser van Natrufied Architecture, architect van De Warren, vertelt waarom de bewoners kozen voor houtbouw. “Er zijn veel voordelen, maar de belangrijkste zijn dat hout CO2 kan opslaan, èn dat je met houtbouw ten opzichte van beton veel CO2 uitstoot voorkomt. Ook is er minder belasting op de bouwplaats, dat is gunstig voor stikstof.” Bijzonder is ook dat gevel van De Warren is gemaakt van hergebruikte Basralocus meerpalen en hergebruikte Azobé oeverbeschoeiing. Biobased, circulair, en zelfs onderhoudsvrij.
Is er wel genoeg hout voor onze woningbouw? Volgens Boris Zeisser zeker wel: “Alleen al in Zweden is voldoende houtaangroei in de bossen voor 5 miljoen woningen. Er is dus meer dan voldoende bouwhout beschikbaar, in balans met de natuur.”
Op dit moment heeft Natrufied de houtbouwprojecten Mooijburg I, II en II in aanbouw. Boris’ motto: hout waar het kan, beton waar het moet. Zoals voor de parkeergarage van een ander project op IJburg, Mooijburg III. In Mooijburg II is te zien dat veel van het CLT in de woningen in het zicht blijft. “Alleen niet bij woningscheidende wanden. Daar zijn voorzetwanden nodig in verband met brand en akoestiek.”
Houtbouw als trend in Amsterdam
In Amsterdam wordt veel in hout gebouwd. De gemeente heeft met de Metropool Regio Amsterdam en 80 organisaties een Green Deal Houtbouw afgesloten. Doel is dat 20% van de woningen vanaf 2025 in hout of biobased wordt gebouwd. Gebouw HAUT, 73 meter hoog, met een vernieuwende houten hoogbouwconstructie, is inmiddels een icoon voor de stad geworden, en krijgt ook veel internationale aandacht. Het is een hybride gebouw, met betonnen kelder en liftschacht en delen van de constructie in staal. De wanden en vloeren zijn gemaakt van hout, CLT. Afgelopen jaren zijn ook in Buiksloterham enkele middelhoge houtbouw appartementencomplexen gerealiseerd. Zoals het modulaire Timberhouse, en de hybride gebouwen Patch 22, Top-Up en Stories. En in IJburg dus De Warren, Mooijburg I, II en III, en naast De Warren het recent opgeleverde Juf Nienke. Dit modulaire houtbouwproject bestaat uit CLT-units, en trappen van CLT. En is ook nog eens circulair, natuurinclusief en energiepositief.
Hoogbouw in hout: het kan, en levert prachtige voorbeelden. Een nieuwe manier van bouwen, nieuwe vormen van opdrachtgeverschap. Goed voor klimaat en stikstof. Kortom: houtbouw wordt steeds interessanter.
De film is gemaakt door New-Energy tv in opdracht van Transitieteam Circulaire Bouweconomie en in samenwerking met RVO.