Dit zijn de voordelen van bouwen met hout
9 april 2020‘De asfaltindustrie heeft de overheid nodig om te veranderen’
23 april 2020Potentie biobased materialen in bouw groot
Potentie biobased materialen in bouw groot
De toepassing van biobased materialen in de bouw heeft grote potentie. Het levert een belangrijke bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie én de gestelde klimaatdoelstellingen. Momenteel is het aandeel van biobased materialen in Nederland echter nog erg laag. Voor hout is het aandeel 2% in het totaal gebruikte gewicht aan bouwmaterialen en voor de overige biobased materialen slechts 0,1%.
Een uitgebreidere toepassing van materialen als hout, vlas, hennep, leem, bamboe, stro en riet kan een flinke bijdrage leveren aan het terugbrengen van de CO2-voetafdruk van de bouw. Dat blijkt uit het rapport ‘Potentie van biobased materialen in de bouw’ dat het Transitieteam Circulaire Bouweconomie via RVO.nl liet opstellen door NIBE Research. Als het aandeel biobased materialen verhoogd wordt naar 50%, levert dat een CO2-reductie van maar liefst 40%. Hiervoor is een flinke opschaling nodig. Dat is mogelijk, maar het vraagt investeringen om de productie- en verwerkingscapaciteit van biobased materialen te vergroten.
Instelling
Het standpunt van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie is om alles uit de kast te halen op het gebied van circulair bouwen: zo min mogelijk materiaalgebruik en daarnaast het stimuleren van biobased bouwen en zo hoogwaardig mogelijk hergebruik. Maar de Nederlandse bouwbranche is het niet gewend met biobased materialen te werken, vertelt ecologisch architect en voorzitter van de Vereniging voor Integrale Bio-logische Architectuur Michel Post van ORIO Architecten. Zijn bureau maakt al sinds 2003 gebouwen van strobalen en andere ecologische materialen in Nederland. 'Het heeft te maken met de instelling van bouwers en architecten. Die willen niet met ecologische materialen werken, omdat ze dan extra moeite moeten doen. En ze weten er te weinig over.' Omdat de meerwaarde van een lagere CO2-uitstoot nog niet vertaald kan worden in financiële waarde, levert het voor de bouwsector momenteel nog te weinig op om te werken met biobased materialen.
Houten gebouw
Bouwen met hout wordt steeds populairder. Een voorbeeld van een houten gebouw wordt in 2021 in Rotterdam gerealiseerd. Mei architects and planners heeft in opdracht van Nice Developers en Era Contour het gebouw Sawa ontworpen, een houten gebouw van 50 meter hoog. De schachten voor het trappenhuis en de liften zijn van beton, maar de vloeren, kolommen, galerijen en balkons worden allemaal van hout gemaakt. Robert Winkel van Mei architects and planners legt uit dat bouwen met hout tot andere ontwerpkeuzes leidt. 'Hout is heel licht en het beweegt en trilt, dat is wel iets waar je rekening mee moet houden. Daarnaast heb je meer geluidsoverdracht van woning tot woning dus je moet goed isoleren. En je moet iets doen om de brandveiligheid van het gebouw te garanderen. Dat zijn allemaal zaken die we nu onderzoeken.
Een uitgebreider artikel verscheen in Bouwtotaal op 21 april 2020.
Fotografie: ORIO
Lees meer: