circulairbouwen-subsidie-ketenprojecten
Circulair bouwen in de MIA\Vamil
21 januari 2020
duurzaam bouwen
Circulaire projecten genomineerd voor Duurzaam Bouwen Awards
24 januari 2020
circulairbouwen-subsidie-ketenprojecten
Circulair bouwen in de MIA\Vamil
21 januari 2020
duurzaam bouwen
Circulaire projecten genomineerd voor Duurzaam Bouwen Awards
24 januari 2020
Praktijkvoorbeeld: Hotel Jakarta Amsterdam heel duurzaam
beton met groeiend plantje

Praktijkvoorbeeld: Hotel Jakarta Amsterdam heel duurzaam

Duurzaamheid, schoonheid en comfort gaan hand in hand in Hotel Jakarta Amsterdam. Het gebouw wordt niet alleen op het gebied van energie erg duurzaam. Ook materiaalgebruik speelt een belangrijke rol in het BREEAM Excellent gecertificeerde hotel. Zo wordt er in het beton gerecycled betongranulaat verwerkt. Dankzij de zeer duurzame uitvoering kreeg Hotel Jakarta een groenverklaring van RVO.nl.


Categorie: Nieuws
Door: redactie, 23 januari 2020

Dit bericht verscheen eerder op RVO.nl.

Vanaf de driehoekige kop van het Java-eiland vertrokken vroeger de schepen naar Indonesië. Nu bouwt aannemer De Nijs er Hotel Jakarta Amsterdam voor WestCord Hotels. In het luxe hotel staat duurzaamheid voorop, stelt Jakob Glaudemans, werkvoorbereider bij De Nijs. Voor het ontwerp sleepte Hotel Jakarta Amsterdam dan ook het BREEAM-certificaat Excellent binnen, met een score van 73%.

BREEAM Excellent

Om deze score ook in de opleverfase te behouden, wordt het hotel sinds de oplevering uitvoerig getest. 'We moeten aantonen dat de isolatie en alle installaties ook daadwerkelijk zo werken als ze ontworpen zijn. Om die reden wordt een thermografisch onderzoek uitgevoerd en wordt het gebouw met een luchtdichtheidsmeting onder druk gezet. Zo bekijken we of er geen lekken zijn in de isolatie en of het gebouw aan de gevraagde eisen voldoet.'

Groenverklaring

WestCord kreeg mede dankzij het BREEAM Excellent-certificaat een groenverklaring van RVO.nl. Hierdoor kwam het hotel in aanmerking komt voor groene financiering, die wordt verstrekt door ING Groenbank. Dit is aantrekkelijk omdat de hotelketen zo minder rente betaalt dan bij normale leningen.

Zonnepanelen

Warmte-koudeopslag met een warmtepomp onder Hotel Jakarta voorziet het hele gebouw van warmte én koeling. Om dit verbruik te compenseren, zijn zonnepanelen aangebracht op het dak en de gevel van het gebouw. Dit in combinatie met de hoge isolatiewaarden in de gevel, het gebruik van led-verlichting en drievoudige beglazing levert een EPC op van 0. Dat is aanzienlijk lager dan het bouwbesluit van EPC van 1.

Materiaalgebruik

Maar niet alleen op het gebied van energie wordt het nieuwe hotel op het Java-eiland duurzaam. Ook over het materiaalgebruik, recycling en afvalscheiding is goed nagedacht, benadrukt Glaudemans. 'Vrijgekomen afval werd op de bouwplaats al gescheiden. Het wordt op verantwoorde wijze verwerkt en zoveel mogelijk gerecycled. Daarnaast gebruiken we zo weinig mogelijk beton.

'En in het beton dat we gebruiken, is gerecycled betongranulaat verwerkt. Dit wordt gemaakt van betonpuin. Dat werd in het verleden al toegepast in de wegenbouw. Maar doordat we het beton nu nog fijner malen, kunnen we het ook hier gebruiken.'

Bron: RVO

Op zoek naar meer praktijkvoorbeelden? Bekijk hier andere circulaire bouwprojecten.