HoutKern Bouwmethode geselecteerd als showcase voor Rijksoverheidspaviljoen op Floriade
18 juni 2021Nieuwe subsidie stimuleert onderzoek en ontwikkeling van circulaire innovaties
25 juni 2021Studententeam ‘Circulair Delven’ wint SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge
Studententeam ‘Circulair Delven’ wint SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge
Vier studenten van het Rijn IJssel in Arnhem hebben de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge gewonnen. Met het ‘Circulair Delven’-project overtuigden zij de jury. Het winnende idee gaat om een herbestemming van een jaren 70 kantoorpand in het Bestuurskwartier in Arnhem naar wonen, werken en ontmoeten, in opdracht van de provincie Gelderland.
Dit team presenteerde met verve hun visie op circulair delven met bouwmaterialen afkomstig van kantoortorens achter het provinciehuis in Arnhem.
Op het podium liet Jelmer Huet van Lindeman aan de jury zien hoe een woonappartement naadloos in en uit het gebouw ‘geschoven’ kan worden. Enes, Yunus en Mehmethan overtuigden door de link tussen ontwerp en circulariteit uit te leggen, gedacht vanuit de gebruikte materialen.
Deze vier studenten waren de afvaardiging van een studententeam van 26 tweedejaars mbo-studenten bouwkunde die de ontwerpopdracht hadden om zoveel mogelijk materialen uit het kantoorpand te hergebruiken en een flexibel, modulair ontwerp voor de appartementen te maken.
Herbestemmen
Ruud Koornstra, juryvoorzitter en nationaal energiecommmissaris haalde het team van Rijn IJssel naar voren met de lovende woorden van Raoul Vleugels die zijn architectenhart liet spreken: ‘Dit zijn spraakmakende en gedurfde ontwerpen die laten zien wat er kan als we anders denken. Herbestemmen van oude kantoorpanden is keihard nodig. Om het woningtekort te kunnen verkleinen en om bouwmaterialen te oogsten en hergebruiken in plaats van slopen. Dit team heeft hun ontwerp heel strak uitgelegd en vormgegeven. Een verdiende winnaar van deze Bouw OntwerpChallenge.’
4 Special Awards
SMARTCirculair stelde ook vier special awards beschikbaar. De gelukkigen waren:
- 1. Noorderpoort College Stadskanaal met een TechHub op het campusterrein dat bouwfysisch zeer goed doordacht is, volledig Breaam ontworpen is (zowel gebouw als omgeving) en in de omringende natuur lijkt op te gaan. Techniek en natuur zijn mooi gecombineerd.
- 2. Landstede Harderwijk met landelijk opschaalbaar flexibel eco-centrum dat door opdrachtgever Antea Group meegenomen kan worden naar gemeenten die hun milieustraat modulair gaan uitbouwen tot Re-Use centrum. Een goede integraal uitgevoerde grote opgave waar Nederland mee vooruit kan.
- 3. Het Kantoor van de Toekomst op het WorldFoodCenter door het Technova College in Ede met als eyecatcher niet alleen het gebouw, maar ook de educatie- en ontmoetingsruimten en de mogelijkheden die het biedt om voedsel te telen.
- 4. Het ROC van Twente dat het marktplein van Hengelo omtovert tot een pareltje waar je graag wil vertoeven met heel veel groen, een rooftopbar en een deels ondergrondse waterkringloop dat vijver en planten op natuurlijke basis van schoon water voorziet. Twee vergeten klimaatoplossingen spelen in dit ontwerp de hoofdrol: bodem en water.
Rijn IJssel ontving de cheque van vijfduizend euro. De vier special awards teams – allen derdejaars – gaan met elk tweehonderdvijftig euro naar huis.
Publieksprijs
De afgelopen weken hebben de tien studententeams flink campagne gevoerd. Vrienden, familie, studiegenoten, bedrijven en opdrachtgevers. Iedereen werd aan zijn jasje getrokken om te stemmen. Het leverde het team van het Scalda College de publieksprijs op. Met 1340 stemmen voor een wonderschoon ontwerp, troefden ze Noorderpoort af die de teller zagen stoppen op bijna twaalfhonderd stemmen.
De finale van de Bouw OntwerpChallenge werd een verbindende dag tussen student en het bedrijfsleven. Jong professionals geven hun visie hoe de toekomst van de bouw eruit kan zien. Zij komen met hun een eigen idee om de gebouwde omgeving te veranderen. Frisse blikken die hard nodig zijn als we materialen in de kringloop willen houden en willen leven en werken in een gezonde, klimaatpositieve omgeving.
Bron: SMARTCirculair