In gesprek met Koningin Maxima
21 december 2023De circulair bouwen podcast #16 – Hoe ziet de circulaire toekomst van de bouw eruit?
8 januari 2024Terugblik Conferentie Circulair bouwen aan morgen
Terugblik Conferentie Circulair bouwen aan morgen
Op 7 december 2023 vond de Conferentie Circulair bouwen aan morgen plaats in de Rijtuigenloods te Amersfoort. Rond de 500 deelnemers werden welkom geheten door Vincent Gruis, voorzitter van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie. Gruis benadrukte dat de conferentie vooral bedoeld is om vooruit te kijken: wat is er nodig om circulair bouwen op te schalen.
Verder markeert de conferentie het moment dat het zogeheten Basiskamp is opgeleverd: de voorwaarden om circulair bouwen.
Eén van die voorwaarden vormt het ontwikkelen van een eenduidige taal; Het Nieuwe Normaal. Het ‘manifest Circulair Bouwen: Het Nieuwe Normaal’ werd daarom ondertekend tijdens de Conferentie.
Wat gaan we morgen doen?
Dat was het uitgangspunt voor de deelsessies waarin de deelnemers in kleine groepjes werkten aan concrete ideeën voor de circulaire bouw die meteen uitgevoerd kunnen worden. Aan het slot van de dag werden negen pitches gepresenteerd. Het publiek koos pitch 8 (de Huis als Tuin Campagne) als winnaar met 25% van de stemmen! Jeske Zonneveld nam de prijs in ontvangst: ondersteuning door RVO om het idee meteen uit te voeren. Pitch 7 haalde de tweede plaats met 15% en pitch 9 werd derde met 12% van de stemmen.
De pitches in een notendop:
1. Biobased Financiering: Introduceer 'de biobase check' bij hypotheekaanvragen om circulaire bouw te stimuleren. Accountmanagers in de financiële sector moeten dit standaard gaan bevragen om hypotheken beter af te stemmen op biobased projecten.
2. Kennisdeling voor Biobased Bouwen: Verbind koplopers uit het bedrijfsleven met het onderwijs door middel van een reizend onderwijsconcept. Dit verbindt theorie met praktijk, waardoor biobased bouwen realiseerbaar wordt.
3. Trainingsprogramma voor Circulair Bouwen: Zet trainers uit het netwerk van de Cirkelstad Academy in om kennis, ontwikkeld door koplopers, te verspreiden. Dit versnelt de adoptie van circulaire bouwpraktijken.
4. Innovatie in Tenderfase: Zet bestaande innovatiebudgetten in om meerdere bedrijven bij bouwprojecten te betrekken. Hierdoor kunnen meer innovatieve ideeën worden geïmplementeerd en benut.
5. Het Nieuwe Normaal in Bouwprojecten: Omarm een gemeenschappelijke taal en standaard, het 'Nieuwe Normaal', in infrastructuur, gebouwen en gebieden. Dit manifest moet breed worden ondersteund en toegepast.
6. Remontageplan voor Bouwvergunningen: Stel een remontageplan verplicht bij elke bouwvergunning om de waarde van gebouwen voor toekomstige generaties te behouden.
7. Restwaardebepaling in Installatietechniek: Focus op het bepalen van de restwaarde van installaties in gebouwen. Dit vereist overheidsregulering voor alle bouwwerken.
8. Huis als Tuin Campagne: Start een campagne om bouwloketten van gemeentes te stimuleren mensen door te verwijzen naar gebouwhoveniers in plaats van installateurs, om zo de afhankelijkheid van installaties te verminderen.
9. Duurzaamheid in Infrastructuur: Standaardiseer en demonteer bouwprocessen in infrastructuur, zoals viaducten en tunnels. Benut vrijkomende materialen effectiever en verminder de risicomijdende houding in de sector.
Meer lezen?
In het document onderaan het artikel kunt u een uitgebreider verslag van alle sessies in een handig document samen terugvinden.
Organisatie
De conferentie is georganiseerd door Transitieteam Circulaire Bouweconomie, Platform CB'23, Dutch Green Building Council (DGBC), City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen, Cirkelstad, Lente-akkoord 2.0, De Bouwcampus, Klimaatneutrale en Circulaire Infra (KCI) en TKI Bouw en Techniek.