De circulair bouwen podcast #19 – Wilt u meer of minder airco’s?
3 juli 2024Forse groei milieu-investeringen in circulaire en duurzame gebouwen
10 juli 2024Vertaling én webtool maken leidraad ‘circulair ontwerpen’ nog breder toegankelijk!
Vertaling én webtool maken leidraad ‘circulair ontwerpen’ nog breder toegankelijk!
Platform CB’23, hoewel niet meer actief met het ontwikkelen van nieuwe leidraden, laat weer van zich horen. De Nederlandse leidraad circulair ontwerpen 2.0 is in het Engels vertaald én wordt ontsloten via een toegankelijke webtool.
Interactieve tool ontsluit de leidraad
In 2023 heeft het Platform CB’23 actieteam Circulair Ontwerpen een gedetailleerde leidraad ontwikkeld. De leidraad bevat veel tekst, en vanaf het begin had het actieteam de wens om ook een interactieve website te creëren. Dit heeft twee belangrijke voordelen:
- Ten eerste sluit het beter aan bij de belevingswereld van visueel ingestelde ontwerpers, die vaak baat hebben bij visuele hulpmiddelen en interactieve elementen.
- Ten tweede biedt het de mogelijkheid om de onderliggende logica van de leidraad, zoals het stappenplan met bijbehorende hulpmiddelen, op een zodanige manier aan te bieden dat de gebruiker (ontwerper) als het ware wordt begeleid en gestuurd in het gebruik ervan.
We denken dat de leidraad op deze manier nog praktischer en handzamer wordt voor ontwerpers in de praktijk.
De beste strategieën en het ecosysteem voor jouw project in kaart
Concrete voorbeelden hiervan zijn het juiste gebruik van de routekaart met diverse ontwerpstrategieën en het efficiënt inrichten van het ecosysteem van samenwerkende partijen. Door alle stappen te doorlopen, breng je perfect in kaart welke ontwerpstrategieën je wilt toepassen in je circulaire project.
Daarnaast krijg je inzicht in het belang van de gekozen ontwerpstrategieën en welke partijen per strategie moeten samenwerken om het project succesvol te maken. Dit alles wordt overzichtelijk samengevat in één visuele weergave, die je als eindresultaat kunt downloaden en gebruiken als uitgangspunt voor je project. Zo zorgen we ervoor dat ontwerpers niet alleen theoretische kennis opdoen, maar deze ook praktisch kunnen toepassen in hun werk.
Circulair bouwen kent geen grenzen!
Hans Wamelink, voorzitter van het actieteam dat de leidraad opstelde, juicht de vertaling toe: 'circulair bouwen kent geen grenzen!’ Hij geeft aan dat de Nederlandse leidraad al veel door zijn studenten wordt toegepast. Met de vertaalde versie kunnen nu ook de buitenlandse studenten aan de slag.
Ook op andere vlakken zal de vertaling leiden tot een verbreding van het bereik. Zo zal Evert Schut de leidraad direct kunnen inbrengen in de CEN-werkgroep ‘Circulair ontwerpen voor de bouwsector’, waarvan hij voorzitter wordt. Schut is blij met de vertaling: er is een behoefte aan voorbeelden op nationaal niveau als referentie, en de (vertaalde) leidraden van Platform CB’23 worden graag daarvoor gebruikt.
Zo is de doelgerichte benadering van de Leidraad ‘meten van circulariteit’ van Platform CB’23 een bron van inspiratie geweest voor het Europese Framework voor circulair bouwen (in wording). Ook zijn diverse definities overgenomen uit het Lexicon. Schut: 'Het is gebruikelijk om in zo’n Framework document ‘principes’ te benoemen, het expliciet benoemen van doelen en middelen is betrekkelijk nieuw. Het voordeel is dat het richting geeft aan wat je later ontwikkelt, o.a. om de mate van circulariteit te bepalen.'
Circulair ontwerpen is een belangrijk middel om circulaire doelen te bereiken. Schut: 'Mijn werkgroep gaat functionele eisen opstellen voor bijvoorbeeld losmaakbaarheid – wat ook al een Platform CB’23 Leidraad is. Als heel Europa dezelfde circulair-technische taal leert spreken, dan kunnen fabrikanten circulaire bouwproducten gaan maken waarnaar verwezen kan worden als technische eis in een contract. In deze taal-analogie kan je een norm met functionele eisen vergelijken met een woordenboek, de Leidraad Ontwerpen als de taalcursus”. Daarom gaan wij naast die norm met functionele eisen een begeleidende Leidraad maken vergelijkbaar met de Leidraad circulair ontwerpen van Platform CB’23.'
Het koploper-denkwerk dat we als Nederland hebben gedaan wordt zo optimaal benut, ook in internationale zin.
Bekijk de vertalingen via de links hieronder.
⤵️