Voorzitters transitieteams roepen staatssecretaris Heijnen op tot intensivering circulair beleid
21 februari 2022Ketenoverleg Duurzame Metaalbouw: 50% minder CO2 mogelijk door sneller verduurzamen en samenwerking
23 februari 2022Voor een gebouwde omgeving zonder materiaalgebonden emissies
Voor een gebouwde omgeving zonder materiaalgebonden emissies
De CO2-impact van een gebouw is meer dan alleen de impact door het energiegebruik. Ook de CO2-impact van materialen telt mee. Productie van bouwmaterialen veroorzaakt 11 procent van alle CO2-uit. Dat moet anders. Op 15 februari, tijdens het DGBC-congres 'Paris Proof Embodied Carbon', ondertekenden meer dan dertig marktpartijen de intentieverklaring om de materiaalgebonden emissies in de bouw versneld te gaan reduceren.
Het Transitieteam Circulaire Bouweconomie heeft het initiatief niet ondertekend, maar wel bekrachtigd omdat wij zien dat het reduceren van de materiaalgebonden emissies in de bouw een belangrijke bijdrage levert aan de transitie naar een volledige circulaire economie. Materiaalgebonden emissies maken daarom onderdeel uit van de integrale milieu-effecten. Het initiatief is een goede stap om de markt grootschalig in beweging te krijgen tot een meer circulaire bouweconomie.
De doelstelling van het transitieteam is een volledig circulaire bouweconomie in 2050. Een economie waarbij gekeken wordt naar de totale impact van de kringloop van gebouwen, gebieden en infrastructuur in het hier en daar, nu en later. Dit is eind vorig jaar nader geformuleerd met als doel dat alle bouwwerken in 2050 een MPG/MKI van (vrijwel) nul hebben. Daarvoor is een integrale benadering noodzakelijk om afwenteling naar andere milieu-indicatoren te voorkomen over de hele levenscyclus, inclusief hergebruik. Ter illustratie: de reductie van CO2-uitstoot moet niet leiden tot een toename van het gebruik van toxische stoffen. Om te komen tot een volledig circulaire bouweconomie, zullen we ook aandacht moeten hebben voor biodiversiteitsverlies, vervuiling en andere milieuschade.
Lees ook