Nieuwe publicatie over houten woningbouw
14 april 2021Wat doet de buyer group Circulaire Nieuwbouw Woningen?
19 april 2021WDODelta past cementloos beton toe tijdens renovatiemarathon
WDODelta past cementloos beton toe tijdens renovatiemarathon
Waterschap Drents Overijsselse Delta renoveert zestig verouderde gemalen en stuwen met behulp van duurzame, circulaire en modulaire oplossingen. Bij gemaal Coehoorn gebruikt het waterschap voor het eerst beton zonder cement.
Dit bericht verscheen eerder op H2O Waternetwerk.
Daarmee is een van de eerste stappen bij de renovatiemarathon gezet, meldt Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). De zestig gemalen en stuwen die worden vernieuwd, liggen verspreid door het hele werkgebied. Het waterschap werkt hierbij samen met verschillende aannemers. Het uitgangspunt is om duurzaam materiaal te gebruiken en circulair en modulair te bouwen.
Beton uit minerale stoffen gebruikt
Bij gemaal Coehoorn aan het Oranjekanaal in de gemeente Midden-Drenthe combineren WDODelta en aannemersbedrijf Van Heteren een modulair concept en toepassing van geopolymeerbeton waarin geen cement zit. De eerste prefab cementvrije delen zijn onlangs gestort.
Volgens het waterschap bestaat geopolymeerbeton uit minerale stoffen die afkomstig zijn uit industriële reststoffen als hoogovenslak en vliegas en uit natuurlijke bronnen als rivierslib. Het materiaal heeft dezelfde kleur en uitstraling als beton dat wel cement bevat. De toepassing van geopolymeerbeton zorgt voor een CO2-besparing van ruim 50 procent in vergelijking met traditioneel beton.
Gemalen modulair gebouwd
Bij andere gemalen gaat WDODelta modulair bouwen, zodat het kunstwerk volledig uit elkaar kan worden gehaald en indien nodig op een andere locatie weer in elkaar kan worden gezet. Het is ook de bedoeling om damwanden uit eerder gerenoveerde gemalen te hergebruiken als gevelbekleding. Het waterschap wil vrijgekomen materialen circulair toepassen in andere projecten.
In de polder Nijeveen-Kolderveen in Meppel komt het nieuwe, duurzame gemaal Leenders te staan. Het monumentale gebouw zal een erg lange levensduur hebben en krijgt prefab geveldelen waardoor tijdens de bouw de CO2-uitstoot beperkt wordt. Het gemaal is ook diervriendelijk. Vissen kunnen erlangs door het hergebruik van een persleiding en voor vogels worden nestkasten in de gevel geïntegreerd.
Bron: H2O Waternetwerk