RESULTATEN VAN HET TRANSITIETEAM

De urgente belofte van biobased bouwen (2022)

Aanleiding

Aanleiding voor dit onderzoek is de vraag welke biobased bouwmaterialen de grootste opschalingskansen hebben, op de korte en lange termijn, om zo de nodige versnelling naar een 100% circulaire bouweconomie kracht bij te zetten.

Samenvatting

Arcadis identificeert de zes belangrijkste productgroepen. In de GWW-sector zijn bio-asfalt, bio-beton en bio-composiet belangrijke materiaalstromen. In de BenU-sector gaat het om biobased isolatiemateriaal, plaatmateriaal voor gevel en dak en constructiemateriaal. Biobased bouwen biedt een oplossing voor de grondstoffenschaarste, leveringszekerheid en CO2-vastlegging.

Ook biedt biobased soms meerwaarde op het gebied van gezondheid van zowel bewoners en gebruikers van biobased gebouwen als van bouwvakkers op de bouwplaats. En met biobased bouwen kan snel, flexibel, prefab en modulair worden gebouwd. Er zijn zelfs minder installaties nodig in biobased gebouwen, wat gunstig uitvalt voor een businesscase. In het rapport geeft Arcadis ook aan wat er moet gebeuren om zo’n opschaling te realiseren.

Direct naar...

[ssba-buttons]