Sturende MKI in de GWW - uitnodiging stakeholderbijeenkomsten

Marktpartijen en publieke opdrachtgevers kunnen meedenken over de wettelijke sturing op het verlagen van de milieu-impact in de GWW. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat organiseert drie bijeenkomsten voor stakeholders. Via deze pagina kunt u zich aanmelden. 


Op 31 mei 2024 heeft het kabinet aangekondigd (zie onder II.A. in deze Kamerbrief) om wettelijk te gaan sturen op het verlagen van de milieu-impact in de GWW met de Milieukostenindicator (MKI). In dit kader bereidt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een wetgevingstraject voor.  De afgelopen maanden zijn veel stappen gezet in de verdere uitwerking. Om haar keuzes te valideren en de verdere uitwerking te toetsen, organiseert het ministerie drie stakeholderbijeenkomsten:

1. BIJEENKOMST VOOR PUBLIEKE OPDRACHTGEVERS

Bent u een publieke opdrachtgever? En wilt u meedenken over de eenduidige wijze van sturing? Dan nodigen we u uit voor de stakeholderconsultatie voor publieke opdrachtgevers op donderdag 6 maart 2025 van 13.00 tot 16.00 uur in Utrecht.

2. BIJEENKOMST VOOR DE MARKT

Bent u een producent, leverancier, aannemer of ingenieursbureau? En wilt u meedenken over de eenduidige wijze van sturing? Dan nodigen we u uit voor de stakeholderconsultatie voor marktpartijen en ingenieursbureaus op donderdag 13 maart 2025 van 09.30 tot 12.00 uur in Utrecht.

3. DIGITALE BIJEENKOMST VOOR KLEINE GEMEENTEN

Specifiek voor kleine gemeenten wordt een digitale informatiebijeenkomst georganiseerd. Doel is om kleine gemeenten te informeren over de aangekondigde regelgeving en of en hoe deze hen raakt. Deze bijeenkomst vindt online plaats op donderdag 10 april 2025 van 14:30 tot 16:00 uur. Wilt u liever actief meedenken, meldt u dan aan voor de stakeholderconsultatie voor publieke opdrachtgevers op donderdag 6 maart.

Informatie over de aangekondigde regelgeving
Aanleiding
De aangekondigde regelgeving is uitwerking van een maatregel uit het Nationaal Programma Circulaire Economie, en volgt op signalen van de sector (publieke opdrachtgevers en bedrijfsleven) om de GWW versneld te verduurzamen. Het doel van een meer sturende MKI is om eenduidigheid te bieden naar de markt en investeringsperspectief te geven aan producenten. Om de wijze van sturing te bepalen, is uitvoerig onderzoek gedaan, waarbij de sector nauw betrokken is. Daarbij is rekening gehouden met beperkt beschikbare capaciteit, middelen en expertise vanuit publieke opdrachtgevers.
Uitwerking beleidsmaatregelen
Om sectorbreed eenduidiger te sturen op de MKI, worden de volgende beleidsmaatregelen voorbereid:
  1. Verplichting voor publieke opdrachtgevers om minimale milieuprestatie-eisen te stellen aan de materialen beton, staal en asfalt in aanbestedingen voor GWW-projecten. Om de eenduidigheid te borgen, worden deze milieuprestatie-eisen geborgd in standaardcontracten.
  2. Verplichting voor publieke opdrachtgevers om de MKI in te zetten als gunningscriterium bij grote GWW-aanbestedingsprojecten. Op deze wijze wordt er bij grote projecten gestuurd op verduurzaming via inkoop. De grens voor ‘grote projecten’ wordt na onderzoek bepaald.
  3. Stimulering van publieke opdrachtgevers, door inrichting van een MKI Expertisecentrum. Dit MKI Expertisecentrum biedt ondersteuning aan opdrachtgevers om beter, eenduidiger en vaker te sturen op de MKI.
  4. Harmonisatie van protocollen en standaarden, om eenduidigheid in de sector te borgen en sturing op MKI voor decentrale overheden eenvoudiger te maken. Deze harmonisatie wordt opgepakt vanuit het MKI Expertisecentrum.
De regelgeving sluit onder andere aan op de strategie Klimaatneutrale en Circulaire Infrastructuur (KCI). De KCI beschrijft hoe het Rijk – voortbouwend op de afspraken uit het Klimaatakkoord van 2019 – samen met gemeenten, provincies en waterschappen de verduurzaming van de markt in gang wil zetten. De MKI is daarbij één van de instrumenten dit te realiseren. Wilt u weten hoe een wet tot stand komt? Daarover vindt u hier meer informatie.
Stakeholderbijeenkomsten tijdens fase wetsvoorbereiding
De stakeholderbijeenkomsten vinden plaats in de fase waarin het wetgevingstraject op het ministerie wordt voorbereidt. Bij afronding van deze fase volgt een wetsvoorstel. Het voornemen is om midden 2025 een formele internetconsultatie open te stellen, waarbij u uw mening kunt geven over het wetsvoorstel. Zie voor meer informatie: Hoe komt een wet tot stand? | Wetgeving | Rijksoverheid.nl
Locatie

De stakeholderconsultaties op 6 en 13 maart worden gehouden in het NH Hotel Utrecht (Jaarbeursplein, 24, 3521 AR Utrecht), op loopafstand van Utrecht Centraal Station. De informatiebijeenkomst voor kleine gemeenten is digitaal. U ontvangt hier tijdig een link voor.

Doel

Het doel van de bijeenkomst is om u uitgebreider te informeren over het wetgevingstraject en om uw feedback en inzichten te verzamelen. Hiermee willen we zorgen dat de wetgeving en stimulering zo eenvoudig, uitvoerbaar en effectief mogelijk wordt vormgegeven.

AANMELDEN

Schrijf u nu in. Let op: voor de stakeholderconsultaties is het aantal beschikbare plaatsen beperkt.

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen via circulairebouweconomie@minienw.nl.