Kunstwerken in hout
30 december 2022NMD voorziet aanwas 200 tot 400 productkaarten dankzij ‘Witte vlekken’-project
20 januari 2023Hergebruikspotentie van kunstwerkonderdelen in beeld gebracht
Hergebruikspotentie van kunstwerkonderdelen in beeld gebracht
De herbruikbaarheidsscan is een door Nebest ontwikkelde tool voor het beoordelen en monitoren van de hergebruikpotentie van kunstwerkonderdelen. In eerste instantie werd de herbruikbaarheidsscan ontwikkeld voor het SBIR-traject Circulaire Viaducten, maar inmiddels begint de tool steeds meer vorm te krijgen en wordt deze breder toegepast. Tijdens de ontwikkeling van de tool heeft dan ook intensief overleg plaatsgevonden met diverse marktpartijen, waarmee geborgd werd dat de tool daadwerkelijk bruikbaar is in de praktijk.
Kort gezegd maakt de tool zijn naam waar: het geeft inzicht in de herbruikbaarheid van bestaande onderdelen en materialen. Daarbij wordt rekening gehouden met vijf hoofdcategorieën: generieke gegevens, restlevensduur, losmaakbaarheid, constructieve veiligheid en milieukundige aspecten. Met het inzicht dat de tool biedt, kunnen kansen voor hoogwaardig hergebruik vroegtijdig gesignaleerd worden en wordt het mogelijk om op hergebruik te sturen. Als je namelijk écht met hergebruik aan de slag wilt gaan, is het noodzakelijk om de herbruikbaarheidspotentie van je areaal zo vroeg mogelijk in het hergebruikproces te kennen. Het tijdig kunnen matchen van vraag en aanbod is essentieel.
Potentie en doorontwikkeling
Na een positieve pilot bij kunstwerken van Rijkswaterstaat, worden nu vergelijkbare pilots uitgerold voor Gemeente Amsterdam, Gemeente Vught, Gemeente Helmond en Provincie Noord-Holland. "Voor de doorontwikkeling van de tool is het cruciaal dat we gaan experimenteren met hergebruik in de praktijk. Je kunt wel theoretisch inschatten of iets herbruikbaar is, maar je komt er pas écht achter als je het in de praktijk gaat toepassen" vertelt Wouter van den Berg, van Nebest.
Bron: Nebest