1 november 2023

Biobased bouwen doe je door elkaar vertrouwen te geven

Wooncorporatie Wonion in de gemeente Oude IJsselstreek is ‘niet de grootste corporatie van Nederland, maar wel een van de meest ambitieuze op het gebied van duurzaamheid’. Aldus directeur-bestuurder Gerrolt Ooijman. Hij vertelt over de ambities en ervaringen.
27 oktober 2023

Wie controleert herbruikbare bouwmaterialen op kwaliteit?

Veiligheid staat voorop bij bouwen. Daarom moeten bouwmaterialen altijd gecontroleerd worden op kwaliteit. Daaronder vallen ook herbruikbare materialen. Maar hoe controleer je de kwaliteit daarvan? Hoe weet je bijvoorbeeld of een circulaire staalconstructie nog vijftig jaar meegaat?
5 oktober 2023

Video houtbouw-plus in Eindhoven: grootschalig, sociaal, natuurinclusief en biobased

Houtbouw is zich volop aan het ontwikkelen in Nederland. Dat gaat razendsnel. Eindhoven is er heel ver mee. Comfortabel en duurzaam wonen in een houten huis. Het kan, voor grondgebonden woningen, appartementen, koop en huur. Interview met architect Emile van Vugt over zijn visie en ervaringen met houtbouwprojecten PUUR, OAK, Paviljoen Pannenhoef, Buurtschap Te Veld, en in de planning: strobouw.
4 oktober 2023

Apeldoorn onderzoekt circulaire oplossingen voor reststromen met Europees project

In een circulaire economie wordt afval gezien als een reststroom, waaruit nieuwe grondstoffen en energie kunnen worden gewonnen. Zo bezien zijn bioafval en bouw- en sloopafval de twee grootste reststromen van Europa. Voor deze reststromen onderzocht de gemeente Apeldoorn het afgelopen jaar circulaire oplossingen in het Europese project CityLoops.
12 september 2023

Juridische wegwijzers voor de circulaire economie: CircuLaw deelt kennis en instrumenten voor duurzaam beleid

In februari startte CircuLaw een open source websiteportal over hoe je met juridische middelen de circulaire economie kunt versnellen. Ambtenaren die bijvoorbeeld houtbouw willen stimuleren, vinden daar praktisch bruikbare informatie, tot aan modelteksten toe.