22 maart 2023

‘Kunststof materialen zorgen voor een kwart van milieu-impact’

Nieuw onderzoek laat zien dat het gebruik van kunststof materialen in de bouw veel milieu-impact heeft. ‘Als plastics even waardevol worden als schroot ontstaat er een business case.’
15 maart 2023

Met een kweekvijver van talent uit het MBO kan de bouwwereld circulair bouwen versnellen

Tanja Nolten is oprichter van Stichting SMART Circulair. Haar doel: MBO-studenten laten werken aan circulaire projecten voor bedrijven. Goed voor de ontwikkeling van studenten, bedrijven én de duurzame toekomst.
28 februari 2023

Vezelhennep: goed voor boer en bouw

Vezelhennep is een plant met vele voordelen. De bast en de houtige kern van het snelgroeiende gewas zijn bruikbaar voor diverse bouwmaterialen. Het Friese bedrijf GreenInclusive van oprichter Marthijs Roorda wil daarom de teelt en verwerking van vezelhennep grootschalig aanpakken.
17 februari 2023

CLT-primeur in Eindhoven: ‘In ons land moeten we nog leren houden van houtbouw’

PUUR wonen in Eindhoven gunt een blik in de toekomst van circulair bouwen. Volgens Paul van Doorn moet houtbouw bij Nederlanders nog wat wennen: ‘We hebben het hier niet voor niets over ‘steenrijk’.’
30 januari 2023

Infra Futurelabs: “Samen krijgen we de cirkel rond!”

Met het programma Infra Futurelabs werken overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen in Overijssel samen aan een circulair systeem voor GWW-projecten. Een belangrijk onderdeel van het programma is de community of practice, waarin deze partijen praktische kennis en ervaring uitwisselen. Hoe werkt zo’n community of practice en wat is het nut ervan voor de GWW?
27 januari 2023

Bestaande woningbouw op de kaart gezet op conferentie

Met name tijdens de deelsessie over woningbouw, werd bestaande woningbouw stevig op de kaart gezet tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie.
23 januari 2023

Op weg naar een circulaire GWW: ‘Steeds meer mensen omarmen de missie.’

Hoe gaat het met de transitie van de GWW-sector naar een circulaire (bouw)economie? Een uitgebreid onderzoek van de Universiteit Utrecht geeft inzicht in de stand van zaken en oplossingsrichtingen voor beter beleid.
20 januari 2023

‘Circulair is duurder, maar wij wilden dit statement maken’

Het nieuwe gebouw van bouwinfrastructuur- en sloopbedrijf ReintenInfra is bijzonder. Tachtig procent van de materialen is afkomstig uit eigen sloopprojecten. Hierdoor bespaarden ze drieduizend ton aan CO2-uitstoot.