21 mei 2024

‘Dringende behoefte aan optimisme over circulair bouwen’

Om duurzaamheid en circulariteit in de gebouwde omgeving op het gewenste niveau te krijgen, is er dringend behoefte aan optimisme over de mogelijkheden van circulair bouwen. Dat schrijven vertegenwoordigers van vier bouw-faculteiten in een nieuwe whitepaper. Torsten Schröder (TU Eindhoven) en Daan Schraven (TU Delft) lichten toe.
13 mei 2024

Nieuwe fase, nieuw transitieteam

Na de oplevering eind 2023 van het zogeheten ‘basiskamp’, een collectie van adviezen en leidraden voor circulair bouwen, is met veel dank afscheid genomen van de leden van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie. Er is een nieuwe fase aangebroken waarin circulair bouwen opgeschaald zal moeten worden om de doelstellingen te halen die de regering gesteld heeft: de bouw moet in 2030 voor 50% circulair werken en 100% circulair zijn in 2050.
1 november 2023

Biobased bouwen doe je door elkaar vertrouwen te geven

Wooncorporatie Wonion in de gemeente Oude IJsselstreek is ‘niet de grootste corporatie van Nederland, maar wel een van de meest ambitieuze op het gebied van duurzaamheid’. Aldus directeur-bestuurder Gerrolt Ooijman. Hij vertelt over de ambities en ervaringen.
27 oktober 2023

Wie controleert herbruikbare bouwmaterialen op kwaliteit?

Veiligheid staat voorop bij bouwen. Daarom moeten bouwmaterialen altijd gecontroleerd worden op kwaliteit. Daaronder vallen ook herbruikbare materialen. Maar hoe controleer je de kwaliteit daarvan? Hoe weet je bijvoorbeeld of een circulaire staalconstructie nog vijftig jaar meegaat?