Terugblik Conferentie Circulair bouwen aan morgen
5 januari 2024Oproep van de voorzitters van de transitieteams aan informateur Plasterk
11 januari 2024De circulair bouwen podcast #16 – Hoe ziet de circulaire toekomst van de bouw eruit?
De circulair bouwen podcast #16 Hoe ziet de circulaire toekomst van de bouw eruit?
In De Circulair Bouwen Podcast van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie onderzoeken de podcastmakers hoe circulair bouwen kan bijdragen aan de grote opgaven in de bouwsector. In aflevering #16: Hoe ziet de circulaire toekomst van de bouw eruit?
Hoe kan circulair bouwen bijdragen aan de grote opgaven in de bouw? Kunnen we door circulair te denken en doen niet alleen duurzamer maar ook sneller én goedkoper bouwen? Hoe pakt dat uit bij de burger- en utiliteitsbouw, en bij de grond-, weg-, en waterbouw? Waar kunnen we de CO2-uitstoot verlagen, hoe verkleinen we de afvalstroom en hoe verminderen we het gebruik van nieuwe grondstoffen? Kortom: wat is nodig voor een succesvolle transitie naar volledig circulair bouwen?
In de Circulair Bouwen Podcast bespreken we de kansen, de uitdagingen en de nieuwste trends. Van industriële en losmaakbare bouw tot fiscale vergroening. En van regelgeving en toezicht tot de laatste ontwikkelingen in de grond-, weg-, en waterbouw. Dat doen we met deskundigen én doeners.
In deze aflevering
Nederland moet een flinke tand bijzetten om in 2050 volledig circulair te zijn. In 2030 moeten we zelfs al 50 procent onderweg zijn. Hoe ziet die toekomst eruit? Welke ambitieuze scenario’s zijn er en wat betekenen deze ambities voor de infrastructuur? Hoe komen we daar en welke maatregelen moeten we hiervoor nemen?
- We gaan langs bij Miscancell in Arnhem waar Marcel van de Peppel nu al werkt aan die toekomst met miscanthus, ofwel: metershoog olifantsgras.
- We spreken Maarten Schäffner van Witteveen+Bos over verschillende scenario’s voor de toekomst.
- Marjet Rutten introduceert het woord ‘betonschaamte’.
- Vincent Gruis viert dat de overheid 200 miljoen euro uittrekt voor biobased bouwen.
- En columnist Jan Willem van de Groep kijkt terug vanuit 2050: hoe zijn we hier terecht gekomen?
De presentatie is in handen van Maarten Hagg en Ewout de Bruijn.
De circulair bouwen podcast is te vinden in je favoriete podcastapp of via circulairebouweconomie.nl/podcast.