Tijdelijke rechtbank 600
Demontage van eerste circulaire gebouw van Nederland begonnen
29 september 2021
Keizersveerbrug 600
Hergebruik bruggen steeds hoger op de agenda
6 oktober 2021
Tijdelijke rechtbank 600
Demontage van eerste circulaire gebouw van Nederland begonnen
29 september 2021
Keizersveerbrug 600
Hergebruik bruggen steeds hoger op de agenda
6 oktober 2021
Amsterdamse sporthal heeft volledig hergebruikte indoor sportvloer
sportvloer 600

Amsterdamse sporthal heeft volledig hergebruikte indoor sportvloer

Het Hogendorpsportcentrum van de gemeente Amsterdam heeft als eerste ter wereld haar indoor sportvloer volledig circulair vervangen. De al aanwezige grondstoffen van de oude vloer zijn met een minimale aanvulling van nieuwe grondstoffen verwerkt tot een nieuwe generatie sportvloer.


Categorie: Nieuws
Door: redactie, 4 oktober 2021

Dit bericht verscheen eerder op amsterdam.nl

Inge Vyent is teammanager van het bedrijfsbureau van de Amsterdamse Sporthallen- en Sportparken en nauw betrokken geweest bij het vervangen van de vloer. Inge: 'Toen de vloer van één van de zalen in het Hogendorpsportcentrum vervangen moest worden, hebben we nagedacht over hoe we de grondstoffen konden hergebruiken. Bij een normaal proces wordt een sportvloer verwijderd, vervoerd naar een afvalbedrijf, vernietigd en wordt er vervolgens een vloer van nieuwe grondstoffen ingelegd. Maar grondstoffen zijn niet onuitputtelijk en hier moeten wij zuinig mee om gaan.' Hiermee is de gemeente Amsterdam weer een stapje dichter bij haar doelstelling om in 2050 een volledig circulaire stad te zijn.

Vermalen

In samenwerking met Herculan Sportvloeren is de vloer eruit gehaald en het zogenaamde afval met een speciale machine vermalen tot granulaat, oftewel een technisch verwerkbaar product. Dit is op de locatie zelf voorzien van bindmiddel en als mix verwerkt tot een nieuwe onderlaag. De nieuwe ondervloer is geëgaliseerd met PU-filler, opgevuld met het overgebleven fijnste granulaat dat is vrijgekomen tijdens het vermalingsproces.

Startschot voor de toekomst

De gemeente Amsterdam is toonaangevend als het gaat om het verduurzamen van haar sportfaciliteiten. Bij het vervangen van materialen kijkt zij naar duurzame en innovatieve alternatieven. 'Weggooien van sportvloeren is vanaf vandaag verleden tijd bij de gemeente Amsterdam', stelt Inge. 'Waar mogelijk, worden al onze indoor sportvloeren in de toekomst volledig circulair vervangen en het liefst op de locatie zelf. Dat scheelt vervoer, afval en nieuwe grondstoffen. Dit is een startschot voor de toekomst.'

Meer weten? Bekijk de video:

Hogendorpsportcentrum eerste ter wereld met volledig hergebruikte indoor sportvloer - Gemeente Amsterdam

Bron: Gemeente Amsterdam