Logo Platform CB'23
Platform CB’23 publiceert leidraden 2.0 voor circulair bouwen
6 juli 2020
Nieuwe versie MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) en aanscherping eis stimuleren circulair bouwen
Nieuwe versie MPG en aanscherping eis stimuleren circulair bouwen
20 juli 2020

Circulaire bouwprojecten maken gebruik van nieuwe mkb-subsidie

Circulaire ketenprojecten, bouwen met hout

Circulaire bouwprojecten maken gebruik van nieuwe mkb-subsidie

Twee circulaire bouwprojecten zijn in aanmerking gekomen voor de nieuwe subsidie Circulaire ketenprojecten. De subsidie werd in maart van dit jaar in het leven geroepen, speciaal voor mkb-bedrijven die in samenwerkingsverband aan de slag gaan om hun circulaire idee klaar te maken voor toepassing.


Categorie: Nieuws
Door: redactie, 14 juli 2020

Het eerste project dat subsidie kreeg, heet Plug&Play Housing. Het is opgezet door een consortium van partijen dat modulaire, losmaakbare en daarmee herconfigureerbare gevelelementen ontwikkelt van herbruikbaar betongranulaat. Zo kunnen grondstoffen uit de bouw- en sloopsector hoogwaardig worden hergebruikt. De gevelelementen worden grootschalig geproduceerd om vervolgens op de bouwplaats te worden geassembleerd. Beoogd wordt een gelimiteerd aantal verschillende ‘standaard’ uitwisselbare gevelelementen te ontwikkelen en ontwerpsoftware om met de elementen te werken.

Het tweede project is van afvalverwerkingsbedrijf United Waste in Hoogvliet Rotterdam. Het introduceerde CLRT, een variatie op CLT (Cross Laminated Timber), een modern computergestuurd houtbewerkingsproces om panelen van gelijmde houtlagen te maken. Bij CLRT gebeurt dit met gerecycled bouwhout, zonder lijmverbinding of schadelijke chemische stoffen. Zo ontstaat een circulair en modulair product. CLRT, naar model van het Zwitserse Holzpur, is in 6-8 lagen en richtingen samen te stellen. Daarmee is het ook nog energiezuinig en heeft het een goede brandklasse.

De subsidie Circulaire ketenprojecten richt zich op samenwerkingsverbanden van minimaal 3 en maximaal 6 mkb-ondernemers die samen met een procesbegeleider werken aan hun circulaire toepassing. De subsidie bedraagt 50% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 20.000 per ondernemer. Inmiddels is de nieuwe subsidie aan 12 projecten toegekend. Het budget voor de subsidie circulaire ketenprojecten is daarmee voor dit jaar uitgeput.

Meer informatie over de regeling via RVO.

De totale lijst gehonoreerde projecten is hier te vinden.

Bekijk alle subsidiemogelijkheden voor circulair bouwen in de bibliotheek.