Advies transitieteam over Carbon based design: Versnelde doorontwikkeling van het stelsel noodzakelijk
15 februari 2023Verhuizing circulaire Zuiderstrandtheater officieel ingeluid
24 februari 2023CircuLaw: Regelgeving voor een circulaire economie
CircuLaw: Regelgeving voor een circulaire economie
Tijdens de Week van de Circulaire Economie is op 8 februari CircuLaw gelanceerd, een online juridisch platform dat overheden helpt in het meer en beter toepassen van wet- en regelgeving in de transitie naar een circulaire economie.
Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving en de Reflectiegroep Circulaire Economie is meer ‘drang en dwang’ nodig om naar een volgende fase in de circulaire economie te gaan. Alleen zo kan de trend van toenemend materiaalgebruik worden doorbroken, en kunnen circulaire doelstellingen worden gehaald. Ook circulaire koplopers geven aan dat zij graag zien dat meer circulaire eisen aan de hele markt worden gesteld, zodat zij met hun circulaire producten en diensten in het voordeel worden gesteld ten opzichte van concurrenten die nog een duurzaamheidsslag moeten maken. Tegelijk zien we dat overheden op alle niveaus moeite hebben in het toepassen van wet- en regelgeving: uit een recent onderzoek, waarbij de toepassing van meer dan 2500 circulaire beleidsinstrumenten onder de loep werd genomen, bleek dat bij nog geen 2% van deze instrumenten sprake was van ‘dwang & drang’.
Lees meer op de website van CircuLaw
Kijk de lancering, georganiseerd door de Gemeente Amsterdam en Dark Matter Laboratories, hier terug.
Alle betrokken partijen die hebben bijgedragen aan Circulaw op een rijtje. Gemeente Amsterdam, Dark Matter Laboratories, EIT Climate-KIC, Built by Nature, AMS institute, Transitieteam Circulaire Bouweconomie, de Provincies Noord-Holland en Flevoland, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Ministerie van Financiën, TU Delft, Universiteit van Amsterdam, Erasmus School of Law, Vrije Universiteit (VU) en Wageningen Universiteit.