Rijkswaterstaat en provincie Gelderland starten pilotprogramma met ‘Asphalt Recycling Train’
13 juni 2024Aanscherping en uitbreiding Milieuprestatie-eisen voor gebouwen
24 juni 2024De circulair bouwen podcast #17 – Manifest voor systeemverandering: échte prijzen en CO2-budgetten
De circulair bouwen podcast #17: Manifest voor systeemverandering: échte prijzen en CO2-budgetten
In De Circulair Bouwen Podcast van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie onderzoeken de podcastmakers hoe circulair bouwen kan bijdragen aan de grote opgaven in de bouwsector. In aflevering #17: Manifest voor systeemverandering: échte prijzen en Co2-budgetten
Hoe kan circulair bouwen bijdragen aan de grote opgaven in de bouw? Kunnen we door circulair te denken en doen niet alleen duurzamer maar ook sneller én goedkoper bouwen? Hoe pakt dat uit bij de burger- en utiliteitsbouw, en bij de grond-, weg-, en waterbouw? Waar kunnen we de CO2-uitstoot verlagen, hoe verkleinen we de afvalstroom en hoe verminderen we het gebruik van nieuwe grondstoffen? Kortom: wat is nodig voor een succesvolle transitie naar volledig circulair bouwen?
In de Circulair Bouwen Podcast bespreken we de kansen, de uitdagingen en de nieuwste trends. Van industriële en losmaakbare bouw tot fiscale vergroening. En van regelgeving en toezicht tot de laatste ontwikkelingen in de grond-, weg-, en waterbouw. Dat doen we met deskundigen én doeners.
In deze aflevering
👉🏼 Een nieuwe fase, een nieuw Transitieteam Circulaire Bouweconomie. Maar kapitein Vincent Gruis blijft aan boord. Met het Manifest Circulair Bouwen 2050 in de hand gaat het nieuwe Transitieteam de strijd aan met ‘het systeem’. Want de vele prachtige initiatieven van de koplopers van nu, zijn circulaire stukjes in een lineair systeem. Dat past simpelweg niet op elkaar. Wat is nodig om écht circulair te gaan denken en werken? Hoe zorgen we dat circulair de norm wordt?
👉🏼 We bezoeken de Nationale Conferentie Circulaire Economie, waar koningin Maxima koplopers in circulaire bouw een stevig hart onder de riem steekt. Op dezelfde conferentie overhandigt Vincent Gruis het Manifest aan voormalig staatssecretaris Vivianne Heijnen. Medy van der Laan doet namens de Nederlandse Vereniging van Banken een belangrijke stap naar voren.
👉🏼 We spreken uitgebreid met Cécile van Oppen van Copper8 over hoe we met lastenverschuivingen zoals het Ex’Tax Project van circulair bouwen de best business case kunnen maken. En: hoe kunnen CO2 budgetten bijdragen aan eerlijke concurrentie en een gelijk speelveld? Columnist Jan Willem van de Groep gooit het over een andere boeg, en stelt een Circulariteitswet voor, die stuurt op verplichte percentages secundaire grondstoffen en bio-grondstoffen. Trendwatcher Marjet Rutten ziet dat biobased bouwen nu al booming is, en vraagt zich hardop af of zo’n wet wel helpt.
De presentatie is in handen van Maarten Hagg en Ewout de Bruijn.
De circulair bouwen podcast is te vinden in je favoriete podcastapp of via circulairebouweconomie.nl/podcast.