Milieuprestatie Gebouwen
Groene Huisvesters organiseert veel bijeenkomsten over verduurzaming woningen
22 december 2021
Prinsenhof A
Oude betonkolos Prinsenhof A krijgt tweede leven
10 januari 2022
Milieuprestatie Gebouwen
Groene Huisvesters organiseert veel bijeenkomsten over verduurzaming woningen
22 december 2021
Prinsenhof A
Oude betonkolos Prinsenhof A krijgt tweede leven
10 januari 2022
De circulair bouwen podcast – #6: Zes gram gruis afwegen
Rianne de Jong van Nebest en verslaggever Ewout de Bruijn bij de zuurkast

De circulair bouwen podcast - #6: Zes gram gruis afwegen

1 miljoen huizen bouwen met minder primaire materialen, hoe dan? Hoe kunnen we secundaire bouwmaterialen beter hergebruiken? In de circulair bouwen podcast van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie bespreken we dit vraagstuk. Aflevering #6: Zes gram gruis afwegen


Categorie: Nieuws
Door: redactie, 23 december 2021

In de zesde aflevering van de Circulair Bouwen Podcast: We moeten in Nederland minder primaire materialen gaan gebruiken als we de circulaire doelstellingen van 2030 en 2050 willen halen. In combinatie met de enorme bouwopgave waar we als land voor staan, dwingt dat ons te kijken naar secundaire materialen. Hoe kunnen we zo hoogwaardig mogelijk materialen hergebruiken in de woningbouw, de weg- en waterbouw, of de utiliteitsbouw? En hoe zorgen we dat aanbieders van deze materialen in contact komen met potentiële afnemers? Het transitieteam Circulaire Bouweconomie publiceerde hierover onlangs een rapport.

Kunnen vaste gasten Marjet Rutten en Vincent Gruis zich een beetje vinden in de aanbevelingen? En welke mogelijkheden ziet Otto Friebel - directeur van BRBS Recycling en Transitieteamlid - om vaker materialen een tweede leven te geven? We bezoeken het lab van NEBEST waar hergebruikt beton wordt getest op kracht en levensduur. Is het goed genoeg voor een tweede leven als snelwegviaduct? En Jan Willem van de Groep houdt ons scherp met zijn column.

Verslaggever Ewout de Bruijn en Rianne de Jong van Nebest bij de zuurkast. Het betongruis wordt eerst afgewogen, daarna wordt er onderzoek op verricht.

Presentatie, redactie en productie: Ewout de Bruijn en Maarten Hagg, Leene Communicatie b.v.

De circulair bouwen podcast is te vinden in je favoriete podcastapp of via circulairebouweconomie.nl/podcast.