Rianne de Jong van Nebest en verslaggever Ewout de Bruijn bij de zuurkast
De circulair bouwen podcast – #6: Zes gram gruis afwegen
23 december 2021
euro
Meer budget voor duurzame investeringen via MIA\VAMIL
12 januari 2022

Oude betonkolos Prinsenhof A krijgt tweede leven

Prinsenhof A

Oude betonkolos Prinsenhof A krijgt tweede leven

Lagemaat BV gaat het oude kantoorpand Prinsenhof A volledig demonteren en gebruiken als donorpand voor een nieuwbouwproject. Met dit plan won het sloop- en remontagebedrijf de opdracht van de provincie Gelderland voor de circulaire sloop van het leegstaande kantoorpand. Lagemaat heeft veel ervaring met hergebruiken van bestaande gebouwen. ‘Maar deze betonkolos is zelfs voor ons een uitdaging,’ erkent directeur Gerd Jan Jongerman. Begin 2022 is er een officieel startevenement van de ontmanteling.


Categorie: Nieuws
Door: redactie, 10 januari 2022

Dit bericht verscheen eerder op lagemaat-heerde.nl

De negen verdiepingen tellende betonnen kolos werd gebouwd in de jaren 80. In die tijd hield men geen rekening met de ontmanteling van het gebouw. Dat maakt het lastig om het in losse onderdelen uit elkaar te halen zodat die weer voor een ander gebouw gebruikt kunnen worden. Maar het is zeker niet onmogelijk volgens Lagemaat. Het bedrijf gaat het vloeroppervlak van 7.400 m2 en de gevelelementen loszagen en een-op-een opnieuw gebruiken.

Wat doe je met een oud kantoorpand?

Sinds de bouw en renovatie van het nieuwe duurzame Huis der Provincie staat Prinsenhof A leeg. Het kantoorpand zal daarom wijken voor meer groen in de buurt. In plaats van het simpel te slopen, laat de provincie het gebouw ontmantelen en de vrijgekomen materialen hoogwaardig hergebruiken. Doel is minder CO2-uitstoot en zuinig omgaan met schaarse grondstoffen. Met name betonproductie zorgt voor veel CO2. Hergebruiken hiervan levert veel besparing op. ‘Daarnaast willen we kennis creëren,’ voegt gedeputeerde Jan Markink toe. ‘Het is een nog relatief nieuw proces, zeker met de betonvloeren en gevelelementen, en er moet nog veel uitgedacht worden. Het is echt pionieren.’

Sloper gezocht en gevonden

De provincie ging daarom via een duurzame aanbesteding op zoek naar een bedrijf dat hiermee aan slag wilde. Niet de kosten waren leidend, maar creatieve oplossingen en hoeveel onderdelen een-op-een hergebruikt zouden worden. Sloop- en remontagebedrijf Lagemaat BV kwam met het beste plan. De betonnen gevelplaten, de vloerplaten, de turquoise kozijnen, de brandtrappen: alles krijgt een nieuwe bestemming. En dan niet als gemalen beton, maar als onderdelen in een nieuw gebouw. ‘Prachtig dit plan, ik ben echt heel benieuwd hoe het nieuwe gebouw eruit komt te zien,’ reageert gedeputeerde Jan Markink.

Een tweede leven

Een deel van de betonnen vloerplaten gaat naar een nieuwe duurzame sporthal in Arnhem. De rest van het gebouw wordt gebruikt voor een nieuwbouw project van Lagemaat: een kenniscentrum voor circulaire bouw en sloop. Jongerman: ‘Het gebouw zal een ontmoetingsplek worden voor ondernemers, overheden en onderwijs, een plek voor onderzoek naar een circulaire en een CO2-vrije bouweconomie. Wat is er dan mooier dan een oude betonkolos hiermee een tweede leven te geven?’ Begin volgend jaar tijdens het startevent zal er meer bekend worden gemaakt over het circulaire sloop- en nieuwbouwproject.

Bron: Lagemaat