Zeven Utrechtse circulaire ondernemers die het verschil maken
25 mei 2022Corporaties en circulariteit: ‘Door samen kleine stapjes te zetten, bewegen we naar meer circulair werken’
3 juni 2022De circulair bouwen podcast – #7: Demontabele klinkers
De circulair bouwen podcast - #7: Demontabele klinkers
In de circulair bouwen podcast van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie onderzoeken we hoe circulair bouwen kan bijdragen aan de grote woningbouwopgave waar we in Nederland voor staan. Aflevering #7: wat kan en moet de grond-, weg-, en waterbouw doen om de circulaire doelen te behalen?
In de zevende aflevering richten we ons op de grond-, weg-, en waterbouw, oftewel GWW. We moeten fors minder primaire materialen gaan gebruiken voor onze bruggen, wegen en viaducten als we de circulaire doelstellingen van 2030 en 2050 willen halen. Een vijfde van de bouwomzet gaat om in de GWW en die verbruikt een enorme hoeveelheid staal, beton en asfalt. Dat verander je niet van de een op de andere dag. Maar wat is er wel mogelijk?
Vaste gasten Marjet Rutten en Vincent Gruis bespreken de mogelijkheden, uitdagingen en ontwikkelingen. Ook Maarten Schäffner schuift aan, hij is werkzaam bij Wittenveen+Bos en lid van het Transitieteam vanuit zijn rol als ambassadeur duurzaamheid bij NLInginieurs. Hij werkte onder andere aan de renovatie van de Croeselaan in Utrecht. Welke circulaire trends ziet hij in de GWW? Verder gaan we op bezoek bij een bouwplaats van het consortium Liggers 2.0, waar betonnen liggers van een viaduct uit Groningen klaar worden gemaakt voor hergebruik. En Jan Willem van de Groep serveert zijn dwarse mening in de column.
Presentatie, redactie en productie: Ewout de Bruijn en Maarten Hagg, Leene Communicatie b.v.
De circulair bouwen podcast is te vinden in je favoriete podcastapp of via circulairebouweconomie.nl/podcast.