Woningcorporaties aan de slag met circulair renoveren
14 november 2022
Duurzaam Gebouwd Podcast
Duurzaam Gebouwd Podcast: Biobased bouwen
30 november 2022
Woningcorporaties aan de slag met circulair renoveren
14 november 2022
Duurzaam Gebouwd Podcast
Duurzaam Gebouwd Podcast: Biobased bouwen
30 november 2022
HAUT beste houten gebouw, HAVEP wint twee awards

HAUT beste houten gebouw, HAVEP wint twee awards

Het Amsterdamse hybride flatgebouw HAUT is uitgeroepen tot het beste houten gebouw van Nederland. Het won de overall-juryprijs van de Nationale Houtbouwprijs.


Categorie: Nieuws
Door: redactie, 22 november 2022
Overall: HAUT

De architectuur van het ruim 70 meter hoge gebouw HAUT in Amsterdam is volgens de jury van een internationale allure. En ook de openheid die voor, tijdens en na de bouw door alle betrokkenen, waaronder bouwbedrijf J.P. van Eesteren en zeker door opdrachtgever Lingotto is betracht is een voorbeeld voor iedereen. De vele technische uitdagingen die het team tegenkwam zijn met iedereen gedeeld, zodat de kennis in de branche is vergroot.

Zakelijk en publieksprijs: HAVEP

Houtconstructie- en houtbouwbedrijf Arcon bouwde naar ontwerp van Paul de Ruiter Architects een nieuw bedrijfspand voor werkkledingfabrikant HAVEP in Goirle. Het idealistische bedrijf liet zo veel mogelijk in hout uitvoeren en ging daarbij volgens de jury, bij monde van Irma Thijssen (RVO), ‘verder dan zo ver ons bekend enig andere opdrachtgever op dit gebied.’ Naast de prijs in de categorie zakelijk won het HAVEP-gebouw ook de Publieksprijs.

Seriematig: M'DAM

In de categorie Seriematige Houtbouw ging de prijs naar M’DAM, het op dit moment grootste houten woongebouw van Nederland. In het vierlaagse gebouw dat in een U-vorm aan de rand van Monnickendam staat wonen huurders, zowel sociaal als middenhuur, en kopers. Het gebouw is gerealiseerd in modulebouw volgens het Finch Building-principe, een samenwerking tussen architectenbureau en gebouwontwikkelaar Finch Buildings en houtbouwbedrijf De Groot Vroomshoop. Met dit project wordt volgens de jury aangetoond dat betaalbaar seriematig in hout bouwen mogelijk is.

Particuliere Houtbouw: Huis Lichtenberg

De winnaar in de categorie Particuliere Houtbouw is het Huis Lichtenberg naar een ontwerp van 9graden architectuur. De juryroemt het hoge afwerkingsniveau van deze woning die in houtskeletbouw is gerealiseerd en overal met hout is afgewerkt, de ruimtelijke kwaliteit en de inventieve vondsten plus de aandacht voor de ambachtelijkheid van bouwen, wat onder andere tot uitdrukking komt in de bijzondere, fraai gedetailleerde, rieten kap.

Eervolle vermelding: Pieter Smitbrug

Marcus Schiere mocht namens zijn werkgever Hupkes Wijma een ‘Eervolle vermelding’ in ontvangst nemen voor de Pieter Smitbrug, een houten fiets- en wandelbrug van 800 meter tussen Winschoten en Blauwe Stad. Volgens de jury is het project moeilijk te vergelijken met andere zakelijke houtbouwprojecten maar wel heel erg uniek en bijzonder. Het gaat om de langste fietsbrug van Europa, gemaakt van (FSC gecertificeerd) azobe-hout.

De Nationale Houtbouwprijs is een initiatief van het onafhankelijke vaktijdschrift Het Houtblad. Een jury koos uit ruim 60 inzendingen eerst een voorselectie van 47 houten gebouwen die allemaal gelden als voorbeelden van aansprekende recente houtbouw in Nederland. Uit die voorselectie werden negen projecten genomineerd in drie categorieën. De jury bezocht die projecten en velde het oordeel over vier awards. De vijfde is de Publieksprijs, die door stemmen via de website werd bepaald. De prijzen werden uitgereikt op 15 november 2022.

Lees hier het complete artikel: HAUT overall-winnaar, HAVEP scoort twee awards.