Wat is de stand van zaken van het Betonakkoord?
27 augustus 2021Ambitieweb Circulaire Scholen ondersteunt het onderwijsveld bij het thema circulariteit
2 september 2021Houtprijs daalt weer na maandenlange opmars
Houtprijs daalt weer na maandenlange opmars
In 2020 en 2021 zijn de prijzen van hout flink gestegen, inmiddels dalen ze weer. De prijsstijging was niet alleen het gevolg van de coronacrisis, maar juist een mix van verschillende oorzaken.
Update september 2021:
De houtmarkt houdt niet per definitie gelijke tred met de markt in de Verenigde Staten. Uit onderzoek van de WUR blijkt juist dat er geen tekort aan hout in Europa is. Lees ook het persbericht 'De bijzondere houtmarktsituatie met stijgende prijzen houdt aan' van de Koninklijke Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH).
Hout is populair
Hout wordt steeds vaker gebruikt voor allerlei toepassingen waar dat eerst niet gebeurde, aangezien het een duurzame en milieuvriendelijke grondstof is.
VS koopt in Europa
Voor de Verenigde Staten is het voordeliger om hout op te kopen in Europa. Dit komt vooral door importheffingen van de VS op hout uit Canada. Daarnaast koopt China traditioneel al veel hout in Europa en ook die vraag is toegenomen.
Kevers
In Canada gelden kaprestricties vanwege een lastig te bestrijden keversoort, de Mountain Pine Beetle. Dat zorgt voor een sterk verminderd aanbod van hout vanuit de Canadese bossen. De aanwezigheid van de boomschorskever in Europa kan de komende jaren ook zorgen voor soortgelijke kaprestricties.
Corona
De lockdowns zorgden ervoor dat in en rondom het huis mensen aan het (ver)bouwen gingen, waardoor de particuliere vraag flink steeg. Tegelijkertijd probeerde de Amerikaanse overheid de economie te stimuleren: er werden meer huizen gebouwd, met een extra toename in de vraag naar Europees hout als gevolg.
Aan de andere kant heeft de coronacrisis een stevige impact gehad op de gehele productiecapaciteit. Ziekte, quarantaineregels en lockdowns zorgden voor een verminderde productie en dus ook een kleiner houtaanbod.
Herstel bossen
In Europa wordt hard gewerkt aan het herstel van bossen. Dit is vooral noodzakelijk door kaalslag van de eerder genoemde boomschorskever. Op de lange termijn betekent dit dat de bossen zullen herstellen, maar op de korte termijn resulteert dit vooral in minder kap. Ook het weer speelt een rol: de winter begin 2021 begon nat en mild, wat zorgde voor een latere start van de winterkap. Hierdoor golden er ook beperkingen bij de voorjaarskap op rondhout afgelopen maart.
Piek is voorbij
De wereldwijde houtprijzen lijken op het moment te dalen, maar het duurt even voordat dit te merken is op de Nederlandse markt. Rabobank analyseerde de stand van zaken in de markt: ‘De sterke opmars van de houtprijzen door een disbalans van vraag en aanbod is in de afgelopen maanden tot een einde gekomen. De houtzagerijen hebben de productie opgeschroefd om te profiteren van de sterk opgelopen prijzen, waardoor het aanbod sterk is toegenomen. Bovendien nam de vraag af door de hogere prijzen. De houtprijs daalde vanaf de top begin mei met zo’n 70 procent, terwijl het daarvoor met 93 procent was gestegen sinds begin dit jaar.’
Zelf de houtprijzen in de gaten houden?
Op de site van Nasdaq kun je de prijzen volgen.
Bronnen: Hout is Hot – Fladderak
Correctie houtprijs snijdt hout – Rabobank