Door deze circulaire praktijkvoorbeelden laat Rijkswaterstaat zich inspireren
21 mei 2019
Kom alles te weten over circulair en klimaatneutraal inkopen van hout
27 mei 2019

Kantoor UWV wordt grondstoffendepot

Kantoor UWV wordt grondstoffendepot

Een afvalcoach, nieuwe manieren van afval inzamelen en recycling van afval tot nieuwe producten. Het kantoor van UWV in Utrecht is op weg om een afvalvrij kantoor te worden.


Categorie: Nieuws
Door: redactie, 24 mei 2019

In een kantoor als grondstoffendepot worden alle gebruikte grondstoffen opnieuw gebruikt, waarbij de nadruk ligt op hergebruik en preventie. Zo kan slim omgaan met afval geld opleveren, leiden tot minder CO2-uitstoot en het grondstoffenverbruik verminderen. CircularOffice levert de one-stop-shop die dit mogelijk maakt. Het consortium van CircularOffice is bijeengebracht door Economic Board Utrecht en bestaat uit Koninklijke Bammens, Returnity B.V., Sodexo en Westerveld. Door middel van samenwerking met startups wordt invulling gegeven aan continue innovatie.

Frank Dobbelsteijn, partner in CircularOffice: ‘Centraal in onze aanpak staat de circulaire scan. Deze scan toont het verbeterpotentieel op gebied van inkoop, verspilling, catering, inzameling, upcycling en gedragsverandering bij medewerkers. Op basis van deze scan werken we samen met onze klant naar een afvalvrij kantoor. Een belangrijk onderdeel van het proces is communicatie. We nemen de kantoorgebruikers mee in de gedachte dat afval een grondstof is en voorzien onze klant continu van rapportages. Zo sturen we richting ons doel, een afvalvrij kantoor.’

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Roadmap

Afgelopen maanden heeft CircularOffice de circulaire scan uitgevoerd bij UWV en zo de roadmap tot een afvalvrij kantoor bepaald. Maandag 6 mei is gestart met een nieuwe manier van inzameling, een intensief communicatietraject en een afvalcoach die medewerkers traint in de nieuwe manier van werken. De grondstoffen van UWV worden ingezet voor het maken van nieuwe producten. Deze producten worden vervolgens weer ingekocht door UWV.

Pamela Sedee, manager Beheer en Facilitair Bedrijf Zuid bij UWV: ‘UWV heeft de ambitie om in 2030 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken en in 2050 vrijwel geheel circulair te zijn. Dit doen we onder andere door grondstoffen maximaal te hergebruiken. Dit jaar dalen we naar maximaal 20% restafval. Van ons afval worden weer nieuwe producten gemaakt: koffiebekers worden bijvoorbeeld toiletrollen, sinaasappelschillen worden zeep en op koffiedrab worden oesterzwammen gekweekt. Ook wordt ons grondstofverbruik verminderd. Zo gaan we bijvoorbeeld geen plastic disposables meer gebruiken in ons bedrijfsrestaurant. Wat tot slot ook helpt, is dat we worden geholpen om onze medewerkers bewust te maken van hun rol in het geheel en hen te stimuleren tot duurzaam gedrag, bijvoorbeeld in de vorm van workshops.’

Bron: Economic Board Utrecht