De circulair bouwen podcast – #11 Circulariteit in de waterbouw: hier maak je impact
9 februari 2023Advies transitieteam over Carbon based design: Versnelde doorontwikkeling van het stelsel noodzakelijk
15 februari 2023Nationaal Programma Circulaire Economie 2023-2030
Nationaal Programma Circulaire Economie 2023-2030
Het kabinet heeft als doel om een volledig circulaire economie te realiseren in 2050. Om dit doel te bereiken heeft staatssecretaris Vivianne Heijnen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het Nationaal Programma Circulaire Economie aangeboden aan de Tweede Kamer. Het programma geeft veel handvatten om de volledig circulaire economie te realiseren. Het is breed toepasbaar, maar ook de bouweconomie wordt apart uitgelicht in het rapport.
Het doel van het Nationaal Programma Circulaire Economie is dat er zuiniger omgegaan moet worden met grondstoffen en producten. Het programma draagt daarmee bij aan het doel van het kabinet om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben gerealiseerd. Het programma bevat een aantal maatregelen, bedoeld om Nederland weer op koers te krijgen om dat doel te halen. Het komt erop neer dat iedereen mee moet helpen: overheden, producenten maar ook consumenten moeten hun steentje gaan bijdragen.
Hergebruik in de bouw
Het Nationaal programma is breed toepasbaar: er staan maatregelen in voor veel verschillende sectoren, goederen en personen. Aangezien een groot deel van de jaarlijks gebruikte grondstoffen voor de rekening van de bouw is, wordt er ook aan deze sector apart aandacht besteed in het programma. De bouw moet onder meer verplicht minder afval gaan produceren. Hergebruik is één van de vele mogelijkheden.
Afspraken
Het beleid van staatssecretaris Heijnen zal niet alleen maar bestaan uit het opleggen van maatregelen voor verschillende sectoren. Ook wil ze met allerlei bedrijven en organisaties goede afspraken maken over meer circulair werken. Met de huidige groei van circulaire bedrijven in Nederland liggen er kansen voor ons land om koploper te worden op het gebied van circulair werken.
Bredere opgave
De circulaire economie staat niet op zichzelf. Er zijn veel raakvlakken met de klimaat- en energietransitie, maar ook met de woningbouwopgave en transities in allerlei andere sectoren. Meerdere ministeries werken dan ook samen. Als we dit breder trekken, is er ook een grote rol weggelegd voor Europa. Nederland kan deze transitie namelijk niet alleen.
Bron: Rijksoverheid