Circulaire liggers
Liggers uit Gronings viaduct hergebruikt in nieuw project A1
13 juli 2022
Nationale milieudatabase
Vergoeding voor aanmelden biobased producten in NMD
18 juli 2022

Nieuwe publicatie Circular Buildings roept op tot internationale samenwerking

Circular Buildings: constructing a sustainable future' van Holland Circular Hotspot

Freek van Eijk, directeur van Holland Circular Hotspot, overhandigde de publicatie aan Liesje Schreinemacher, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Nieuwe publicatie Circular Buildings roept op tot internationale samenwerking

De publicatie 'Circular Buildings: constructing a sustainable future' van Holland Circular Hotspot is nu digitaal te downloaden. De Engelstalige publicatie onderzoekt hoe concepten uit de circulaire economie kunnen helpen de uitdagingen van de bouwsector aan te pakken en de transitie naar een duurzamere en toekomstbestendige sector te ondersteunen. Daarnaast toont het vele circulaire innovaties en initiatieven uit Nederland.


Categorie: Nieuws
Door: redactie, 14 juli 2022

In het afsluitende hoofdstuk wordt een actieagenda geïntroduceerd, waarin wordt opgeroepen tot internationale samenwerking op het gebied van circulair bouwen. Naast gezamenlijk beleid om prikkels en sancties te creëren, wordt aandacht gevraagd voor het ontwikkelen van gemeenschappelijke normen, meetinstrumenten en samenwerkingsinitiatieven.

'Het is van groot belang dat de voortgang op het gebied van circulair bouwen in Nederland aansluit bij de ontwikkelingen in de rest van Europa (en vice versa)', zegt Vincent Gruis, voorzitter Transitieteam Circulaire Bouweconomie.

De publicatie werd voor het eerst gepresenteerd tijdens de tweedaagse handelsmissie 'Duurzame Infra & Circulair Bouwen' naar België in mei 2022. Freek van Eijk, directeur van Holland Circular Hotspot, overhandigde de publicatie aan Liesje Schreinemacher, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Tijdens de missie deelden ruim 80 Nederlandse en Belgische bedrijven, ondernemers, kennisinstellingen (waaronder TNO en Vito), steden (o.a. Amsterdam, Mechelen en Leuven) en brancheorganisaties (o.a. Bouwend Nederland, Vlaamse Confederatie Bouw) hun inzichten rond circulair bouwen. Het belang van gecoördineerde en op elkaar afgestemde vooruitgang tussen landen werd benadrukt, om te zorgen voor een duurzame beweging naar circulariteit.

Freek van Eijk, directeur Holland Circular Hotspot: 'Door Fact & Figures en inzichten van kennisinstellingen te delen, geleerde lessen van overheden uit te wisselen en anderen te inspireren met best practices van bedrijven, kunnen we tijd besparen en sneller schalen. Klimaatverandering, de pandemie en de oorlog in Oekraïne hebben ons nog meer bewust gemaakt van de urgentie'.

De publicatie is het resultaat van een samenwerking tussen Holland Circular Hotspot, Transitieteam Circulaire Bouweconomie, Arcadis, Rijkswaterstaat en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Infrastructuur en Waterstaat.

Bekijk hieronder de publicatie of download het document hier.