circulaire proeftuin overijssel
Twaalf koplopers uit Overijssel leren van elkaar in proeftuinen
19 november 2020
Hoogbouw in hout met Cross Laminated Timber
Zes pitches voor sociale woningbouw in hout
25 november 2020

Paul Terwisscha van Scheltinga: ‘Met gebruikte materialen kun je artificieel nieuwe gebouwen laten ontwerpen’

Paul Terwisscha van Scheltinga

Paul Terwisscha van Scheltinga: 'Met gebruikte materialen kun je artificieel nieuwe gebouwen laten ontwerpen'

'Wij kunnen in beeld brengen wat voor materialen we hebben, maar een computer kan die puzzel sneller maken.' Dat zegt Paul Terwisscha van Scheltinga (Volksbelang), lid van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie, in deze video over de kansen voor circulaire bouw.


Categorie: Nieuws
Door: redactie, 23 november 2020

'We weten gewoon nog niks van circulair bouwen en wat voor materialen we in huis hebben. En als er nu al zoveel materialen uitgaan, kan dat dan niet wat minder, en laten we proberen die materialen met een zo hoog mogelijke waarde terug te gebruiken', zegt Paul Terwisscha van Scheltinga, voormalig directeur van het Woonbedrijf, nu directeur/bestuurder van woningcorporatie Volksbelang.

Mede dankzij automatisering komt circulair bouwen in een versnelling. Paul Terwisscha wil niet wachten op een systeemverandering. 'Wij kunnen in beeld brengen wat voor materialen we hebben, maar een computer kan die puzzel sneller maken. Gebruikte materialen kun je in een lego-databank zetten, en via artificieel ontwerpen kun je een ontwerpmodule met de materialen die je beschikbaar hebt een gebouw laten ontwerpen. En waarom moeten we bakstenen nog kopen, kunnen we die niet gewoon leasen? We doen het stap voor stap, en denken ondertussen alvast na over de volgende stap, steeds een stap verder.'

Bekijk de video:

In deze video-serie geven leden van het Transitieteam Circulaire Bouw Economie vanuit hun eigen discipline een visie op de toekomst, de kansen voor circulaire woningbouw, utiliteitsbouw en GWW, en welke stappen we nu zouden moeten zetten.

Bekijk de playlist met alle video's uit de serie:

Prev 1 of 2 Next
Prev 1 of 2 Next