Circulaire Economie
‘De Nationale Milieudatabase is een onmisbare schakel in de ontwikkeling van het circulaire bouwen’
21 juni 2019
Grondstof of afval? Rapport brengt knelpunten in kaart
28 juni 2019

Plan voor circulair en multifunctioneel centrum wint ontwerpwedstrijd SLIMCirculair

Plan voor circulair en multifunctioneel centrum wint ontwerpwedstrijd SLIMCirculair

De ontwerpwedstrijd SLIMCirculair '18-'19 is gewonnen door het Scalda College uit Vlissingen. De studenten kwamen met een plan voor een circulair multifunctioneel centrum voor de gemeente Veere. Doorslaggevend voor de jury was het eigen onderzoek en het inzichtelijk maken van de levensduur van materialen.


Categorie: Nieuws
Door: redactie, 26 juni 2019

In de nationale ontwerpwedstrijd SLIMCirculair '18-'19 streden 16 multidisciplinaire studententeams om het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende, duurzame en circulaire ontwerp. Elk studententeam werd ondersteund door bedrijven, experts en BetterWorldSolutions.

Rick de Vlieger van Scalda legde tijdens de presentatie uit hoe gebouwen CO2 uitstoten, wat circulariteit is en hoe een slim ontwerp en natuurlijke materialen het verschil kunnen maken. Bijvoorbeeld door isolatie van zeewier te gebruiken en het gebouw CO2 te laten opslaan. Het multifunctioneel centrum kan uiteindelijk 477,2 ton CO2 opslaan in de wanden, vloeren en daken.

Jurylid Raoul Vleugels: 'Wat mij als architect aanspreekt is de opschaalbaarheid en de ratio van dit ontwerp. Dit team heeft echt alles uit de kast getrokken en zorgvuldig over ieder detail en materiaal nagedacht. Dat ze daarnaast zelf onderzoek deden en de levensduur van materialen inzichtelijk maakten, gaf voor ons de doorslag.'

Bekijk hieronder de video van het winnende plan.