Praktijkvoorbeelden circulair inkopen: fietspad en kantoormeubilair
24 september 2019
Eerste circulaire viaduct in Nederland is succesvol gedemonteerd
3 oktober 2019

Praktijkvoorbeeld: Circulaire revitalisatie van het Alfa College in Hoogeveen

Praktijkvoorbeeld: Circulaire revitalisatie van het Alfa College in Hoogeveen

'Realiseer een contextrijke omgeving waarin circulariteit meegenomen is in de toekomstgerichte, vernieuwde onderwijsomgeving. Laat de inhoud van de opleidingen zien, in bedrijf, op locatie.' Met deze vraag van het Alfa College in Hoogeveen ging ICS Adviseurs aan de slag.


Categorie: Nieuws
Door: redactie, 2 oktober 2019

Het gaat hier om circulaire renovatie van de bestaande gebouwen en de optimalisatie van het ruimtegebruik ten behoeve van de 1.800 studenten voor zorg & welzijn, businessschool, techniek en ICT, sport en gezondheidszorg.

Na een intensieve voorbereiding en na een aanbesteding op basis van Best Value is aannemer Hunebouw met haar onderaannemers gestart met het up-to-date maken van de bestaande huisvesting. De eerste fase is in gebruik genomen. De gebruikers ervaren nu het gezonde binnenklimaat (klasse B) en de nieuwe kleurstelling. De komende winter wordt beoordeeld of de gasgestookte installatie afgekoppeld kan worden. Daarmee wordt het 30 jaar oude gebouw definitief gasloos. Om daartoe te komen is eerst de schil goed geïsoleerd en is er een all-electric VRF systeem (klimaatinstallatie) aangebracht. Bij vrijwel alle ontwerp- en materialisatiekeuzes is de doelstelling 'circulair bouwen' meegenomen. Waar mogelijk is er gekozen voor het circulaire alternatief voor de reguliere materialen.

Circulair renoveren

Door de inzet van het gehele bouwteam, ondersteund door studenten van de Hanzehogeschool en het Alfa-college zelf, is hier een maximaal resultaat behaald. Dit heeft geleid tot een grote mate van hergebruik van vrijkomende materialen, het toepassen van milieuvriendelijke materialen en het refurbishen van de bestaande meubels samen met Eromes Marko.

De volgende fase wordt nu opgestart. Dit is een herhaling van de eerste fase, maar nu zijn de meeste ontwerp- en uitvoeringsvraagstukken bekend. Aanvullend hier is de voorbereiding voor het Centrale Living Lab, waar het volledige circulaire ontwerp van Hollandse Nieuwe verder wordt uitgewerkt. Ook dit is een uitdaging voor het volledige team en de mensen van het Alfa-college. Circulair renoveren staat nog echt in de kinderschoenen. Hierdoor moet voor elk onderdeel uitgezocht en besproken worden wat de beste keuze is, zowel financieel als op het gebied van duurzaamheidswinst.

Bron: ICS Adviseurs