bouwplaats
Drentse wooncorporaties beginnen proef met circulair bouwen
23 september 2019
Alfa College Hoogeveen
Praktijkvoorbeeld: Circulaire revitalisatie van het Alfa College in Hoogeveen
2 oktober 2019

Praktijkvoorbeelden circulair inkopen: fietspad en kantoormeubilair

Fietspad circulair

Praktijkvoorbeelden circulair inkopen: fietspad en kantoormeubilair

Een duurzaam en circulair fietspad in Apeldoorn dat voor 75 procent uit betongranulaat bestaat, en een circulaire aanbesteding van de provincie Zuid-Holland voor hergebruikt kantoormeubilair. PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, zet twee praktijkvoorbeelden op een rij.


Categorie: Nieuws
Door: redactie, 24 september 2019

De Provincie Gelderland had de wens uitgesproken om de fietsstructuur in de provincie te verbeteren en had hiervoor subsidie beschikbaar gesteld. Toen er uit de wijk de Parken in Apeldoorn een grote hoeveelheid bouw- en sloopmateriaal vrijkwam zag de Gemeente Apeldoorn een kans om dit afval te gebruiken om de fietsstructuur te verbeteren.

Binnen de gemeente ontbrak het aan de juiste kennis om een innovatieve en circulaire uitvraag te formuleren, zo is te lezen in het rapport. Daarom besloot Apeldoorn. het proces om te draaien en marktpartijen te benaderen om de juiste kennis te leveren in een pilot vorm. De partners in de pilot moesten bekend zijn met de gemeente, ervaring hebben met innovaties en duurzaamheid en werkzaam zijn in de omgeving Apeldoorn.

Lees in het rapport van PIANOo verder hoe de circulaire aanbesteding precies verliep en welke lessen er zijn geleerd.

Hergebruikt kantoormeubilair

De raamovereenkomst voor het leveren van meubilair aan de Provincie Zuid-Holland liep begin 2018 af. Besloten werd het kantoormeubilair circulair aan te besteden. De afdeling Facilitaire Zaken zag deze aanbesteding als een uitgelezen kans om bij te dragen aan de circulaire doelstellingen van de provincie. De aanbesteding werd grondig voorbereid, in totaal werd een jaar uitgetrokken voor het hele aanbestedingstraject. Hierbij werd rekening gehouden met de start van de renovatie van het Provinciehuis – er zou veel bestaand meubilair vrijkomen dat kan worden hergebruikt (refurbish, repurpose, reparatie).

Maar wat is circulair kantoormeubilair eigenlijk? In de aanloop naar de aanbesteding heeft de Provincie ZuidHolland een interne sessie georganiseerd om een werkdefinitie te formuleren voor deze aanbesteding. Daaruit kwam de volgende punten naar voren:

  • Levensduurverlenging van bestaand meubilair in huidige vorm door maintain (onderhoud), repair (reparatie) of refurbish (opknappen en onderdelen vervangen) of in gewijzigde functie (repurpose)
  • Afgedankt meubilair wordt zo hoogwaardig mogelijk heringezet buiten de organisatie (reuse/redistribute)
  • Bij weloverwogen behoefte aan extra meubilair:
  • Eerst zoveel mogelijk invullen met bestaande producten die elders al een eerder leven hebben gehad (refurbished), componenten die een eerdere toepassing hebben gehad (remanufactured) en materialen die een eerdere toepassing hebben gehad (recycled)

Lees de rest van de werkdefinitie en de verdere aanbesteding in het rapport van PIANOo.