Circulair slopen en bouwen door middel van eigen materialenbank
10 februari 2020
biobased proeftuin
Provincie Noord-Holland experimenteert met biobased materialen
19 februari 2020

Rijkswaterstaat doet oproep om circulaire viaducten te ontwikkelen

viaduct

Rijkswaterstaat doet oproep om circulaire viaducten te ontwikkelen

Rijkswaterstaat is op zoek naar circulaire viaducten. Op dit moment is er nog niet voldoende aanbod: bestaande oplossingen zijn nog niet grootschalig toepasbaar of nog niet genoeg getest. Rijkswaterstaat daagt ondernemers uit om circulaire oplossingen te ontwikkelen en te valideren voor viaducten.


Categorie: Nieuws Nieuwsbrief
Door: redactie, 18 februari 2020

Deze oproep voor circulaire viaducten vindt plaats in het kader van de SBIR ('Small Business Innovation Research'). Hiermee daagt de overheid door een innovatiecompetitie ondernemers uit om met innovatieve producten en diensten te komen om maatschappelijke vraagstukken op te lossen.

De invalshoeken voor de circulaire viaducten zijn aanleg en vervanging van een viaduct met lagere milieu-impact over de gehele levensduur inclusief opvolgende levenscycli, en herbruikbaarheid van materialen en onderdelen. Binnen de categorie productinnovaties is Rijkswaterstaat op zoek naar oplossingen die aansluiten bij tenminste één van de 3 onderstaande oplossingsrichtingen:

  • Modulaire, losmaakbare oplossingen;
  • Oplossingen met zo hoogwaardig mogelijk hergebruik van bestaande, vrijkomende objecten, onderdelen of materialen;
  • Oplossingen op basis van hernieuwbare materialen.

Rijkswaterstaat is op zoek naar een totaalconcept voor een viaduct. Dat betekent dat als partijen een deeloplossing aanbieden, zij moeten aangeven hoe het in een totaalconcept past.

Haalbaarheidsonderzoek

Deze oproep is voor fase 1: haalbaarheidsonderzoek. De beste ideeën krijgen een opdracht voor een haalbaarheidsonderzoek. De beste haalbaarheidsonderzoeken krijgen een vervolgopdracht om een prototype te ontwikkelen en te demonstreren (SBIR fase 2). Voor verdere uitleg van de fasen en de procedure, raadpleeg de pagina 'Hoe werkt SBIR?'.

Om deel te nemen aan de procedure is het noodzakelijk om uiterlijk 4 maart 2020 te mailen naar innovatieloket@rws.nl, onder vermelding van 'SBIR Circulaire viaducten'. Op 26 februari is er een informatiebijeenkomst bij Rijkswaterstaat in Utrecht. Aanmelden kan via bovenstaand e-mailadres.

Meer informatie over de SBIR-oproep via de website van RVO.

Bron: RVO