Een circulaire energietransitie: het waarom en hoe voor gemeenten
11 april 2023Reflectie Nationaal Programma Circulaire Economie 2023-2030
14 april 2023Vervolg openbare consultatie Platform CB’23
Vervolg openbare consultatie Platform CB’23
Het actieteam Toekomstig hergebruik heeft, als vervolg op hun eerste leidraad, vier conceptleidraden opgesteld over specifieke onderwerpen. De consultatieperiode van de leidraad Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid is van 12 april t/m 3 mei 2023, die van de andere drie is inmiddels afgelopen. Het actieteam Paspoorten voor de bouw heeft na een implementatieperiode een 3.1-versie van hun leidraad opgesteld die nu ook ter consultatie voorligt. Om te zorgen dat de nationale afspraken omtrent circulair bouwen nóg beter worden en op een breed draagvlak kunnen rekenen, kunnen betrokkenen uit de hele bouwsector feedback geven op de conceptversies.
Conceptleidraden Toekomstig hergebruik
Het actieteam biedt aanbevelingen en handvatten om hergebruik beter te verankeren in de bouwregelgeving. De conceptleidraden Kwaliteitsbeoordeling en borging bij hergebruik uit bestaande bouw, Horizontale richtlijn productprestaties bouwproducten in volgende cyclusen en Losmaakbaar detailleren zijn al in consultatie geweest. Van 12 april t/m 3 mei kan feedback gegeven worden op de conceptleidraad Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid.
Conceptleidraad Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid
Van producenten wordt steeds vaker verwacht dat zij verantwoordelijkheid nemen voor hergebruik en hoogwaardige recycling na gebruik van hun product. In de in juni 2022 gepubliceerde leidraad van het actieteam Toekomstig Hergebruik is geïdentificeerd dat Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) hier een bijdrage aan kan leveren, mits (ook) gericht op hergebruik en hoogwaardige recycling. Nu in het actieteam ook een leidraad is uitgewerkt voor een horizontale richtlijn met aanwijzingen voor productprestaties in volgende cycli, weten producenten hoe ze circulariteit kunnen inbedden bij productontwerp. Daarmee kunnen ze ook verantwoordelijkheid nemen voor terugname én hergebruik of hoogwaardige recycling. De beoogde leidraad voor UPV wil een inhoudelijke bijdrage leveren aan de mogelijke invulling van zo’n UPV. Naast groepen van producenten kunnen ook individuele producenten al met deze inhoud aan de slag.
Download: Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid
Leidraad Paspoorten voor de bouw 3.1
Het actieteam Paspoorten voor de bouw heeft met behulp van een implementatietraject input verkregen voor het aanpassen van de bestaande leidraad 3.0 waarin wordt beschreven wat een paspoort inhoudt en wat het betekent om hiervoor data te moeten verzamelen. Hieruit bleek dat er met name aanpassingen nodig waren voor de beschrijving van het elementniveau, de shortlist die in de online tool zit en de online tool zelf. Het actieteam hoort graag of er inhoudelijke aanvullingen zijn op deze onderwerpen, of er voldoende duidelijkheid is over hoofdstuk 2 in het algemeen en de term informatiemodel in het bijzonder. Naast review van de leidraad heeft het actieteam ook behoefte aan de mening van de markt over het beheer van het informatiemodel. Moet dit beheer blijven liggen bij Platform CB’23 of opgepakt worden door een partij als digiGo BIM loket? Daarnaast hoort de werkgroep graag eventuele andere aanvullingen of verbeteringen van de leidraad om te zorgen dat het inhoudelijk en praktisch een bruikbaar document is.
Download: Paspoorten voor de bouw 3.1
Het geven van feedback
Via een commentaarmodule op de website kunnen betrokkenen uit de hele sector feedback geven op de conceptleidraden. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in het type commentaar: taalkundige fouten, inhoudelijke suggesties tot verbetering of een fundamenteel bezwaar op een deel van de tekst. Losse e-mails of mondelinge feedback worden niet in behandeling genomen. Meer informatie over de doelstellingen en werkwijze van de actieteams is hier te vinden.
Jaarevent op 29 juni
De actieteams beoordelen de ontvangen opmerkingen en zullen op donderdag 29 juni 2023 tijdens het jaarevent definitieve versies van de leidraden presenteren. Deze kunnen vrij toegepast worden door partijen die circulair willen bouwen, net als de eerder ontwikkelde leidraden.