circulairbouwen-subsidie-ketenprojecten
Subsidie Circulaire ketenprojecten vanaf 1 april opnieuw open
4 januari 2021
Circulaire economie
ICER: Dit is de stand van zaken in de transitie naar een circulaire economie
21 januari 2021

Zeven circulaire sociale woningen opgeleverd in Twente

Circulaire woningbouw

Zeven circulaire sociale woningen opgeleverd in Twente

Woningcorporatie De Woonplaats reikte deze maand de sleutels uit aan de bewoners van de eerste circulaire sociale huurwoningen in Twente, in de Enschedese wijk Stroinkslanden. De materialen waarmee de woningen zijn gebouwd, kunnen over vijftig jaar hergebruikt worden.


Categorie: Nieuws
Door: redactie, 18 januari 2021

Dit artikel verscheen eerder op Duurzaam Gebouwd.

De bouw van de eerste zeven circulaire woningen aan de Assinklanden werd in het voorjaar van 2020 gestart door Bouwonderneming Oude Wolbers, Ter Steege Advies & Innovatie, Gebr. Van der Geest, LKSVDD Architecten, Prefab NL, Lucassen Bouwconstructies en Loohuis Installatietechniek.

De materialen uit de woningen werden zodanig uitgekozen dat deze over vijftig jaar nog steeds geen afval vormen, maar opnieuw kunnen worden gebruikt. Daarnaast zijn de woningen zo gebouwd dat ze demontabel zijn en de materialen goed gescheiden kunnen worden. Deze manier van aanpak maakt het bouwproces veel meer een denkproces. De partijen moesten van tevoren goed uitzoeken wat wel en niet gebruikt werd en waarom. In Enschede is dit gedaan met verschillende sprintsessies met alle betrokkenen om tot het beste en meest circulaire resultaat te komen.

Dakisolatie in de vloer

Diverse materialen zijn afkomstig uit gesloopte woningen. De dakisolatie is bijvoorbeeld gebruikt als isolatie van de begane grondvloer. De oude dakbedekking met isolatie is als kantplank teruggeplaatst. Oude betonwanden zijn hergebruikt als keerwand voor de fundering. Ook de witte Trespa gevelbekleding aan de buitenzijde, de kozijnen en dorpels worden opnieuw gebruikt of zijn afkomstig uit een restpartij. Het sanitair komt uit de showrooms van verschillende sanitair specialisten. Ook de keuken is circulair: wanneer een onderdeel defect is, is vervanging eenvoudig en daarbij hoeft niet de hele keuken te worden vervangen.

Duurzaamheid woningen

De woningen zijn naast circulair ook erg duurzaam geworden. Door middel van zonnepanelen wordt energie opgewerkt voor de installaties en de woningen zijn goed geïsoleerd, waardoor deze zeer comfortabel zijn. Zo wordt ten opzichte van traditionele bouw, met hetzelfde energieconcept, 50 procent bespaard op de CO2-uitstoot.

De sociale huurwoningen zijn 100 m2 groot en hebben twee slaapkamers. De zeven woningen liggen in een gemeenschappelijke tuin, ook wel shared space genoemd. Samen met een landschapsarchitect wordt het basisontwerp van de tuin verder ingevuld, waarbij ook oplossingen worden gekozen die het klimaat ten goede komen.

De rest van het artikel is te lezen op Duurzaam Gebouwd.

Bron: Duurzaam Gebouwd