leidraden circulariteit
Concreet aan de slag met circulair bouwen? Deze leidraden bieden uitkomst
4 juli 2019
Praktijkvoorbeeld – Succesvolle circulaire sloop schoolgebouw Hattem
9 juli 2019

Zo krijgen gebruikte spoormaterialen een tweede leven

Zo krijgen gebruikte spoormaterialen een tweede leven

ProRail en partner Railpro hebben eind 2018 ontwerpers en start-ups gevraagd om met oude (spoor)materialen nieuwe producten te ontwikkelen voor de ontwerpwedstrijd Rail Circulair Design Challenge. De inzendingen van de winnaars zijn te zien in twee vitrines op Utrecht Centraal.


Categorie: Nieuws
Door: redactie, 8 juli 2019

Doel van de Rail Circulair Design Challenge was om een nuttig tweede leven te vinden voor oude spoormaterialen. Er is gebruik gemaakt van dwarsliggers (van hout en beton), rughellingsplaten, spoorstaven, maar ook kleinere materialen zoals bouten en moeren en oude veiligheidskleding.

Mede-initiatiefnemer van de ontwerpwedstrijd is Ted Luiten, adviseur duurzaamheid bij ProRail. De aanleiding voor de wedstrijd is simpel. ‘Het is zonde om alle gebruikte spoormaterialen zomaar in hoogovens te donderen. Met deze challenge stimuleren we dat anderen iets zinnigs doen met vrijgekomen materialen.'

De drie winnaars wonnen een geldprijs van 7000 euro om een prototype te ontwikkelen van hun ontwerp. Lees hier meer over de winnende ontwerpen.

Bron: ProRail